Makronove poruke protiv Turske u vezi s kiparskom EEZ

Makronove poruke protiv Turske u vezi s kiparskom EEZ

Autor: Michalis Michael

Snažnom porukom Turskoj u vezi sa njenom aktivnošću u okviru kiparske EEZ, Manuel Macron pozdravio je u Parizu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, koji je došao u službenu posetu.

„Želimo da ojačamo odbranu Evrope. Grčka se trenutno suočava sa povećanim tenzijama u istočnom Mediteranu; Želeo bih da izrazim našu zabrinutost, našu solidarnost u protivljenju aktivnostima Turske u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Nema šanse da EU ili Francuska pokažeu slabost u vezi sa ovim pitanjem“, prokomentarisao je Manuel Macron.

Promene u vojnom rukovodstvu i na okupiranim teritorijama

Istovremeno, Vrhovni vojni savet Turske (AAC) na svom sastanku je, između ostalog, odlučio da promeni vojno rukovodstvo na okupiranim teritorijama.

Prema „Kibris Postasiju“, odluka je donesena u vezi sa rukovodstvom „bezbednosnih snaga“ i rukovodstvom „tursko-kiparskih mirovnih snaga“.

Pozivajući se na poruku sa web stranice turskog predsedništva, list izveštava da je u rukovodstvu „bezbednosnih snaga“ general-potpukovnik Sezai Ozturk postavljen za komandanta, dok je brigadir Altan Er postavljen za komandanta „mirovnih snaga kiparskih Turaka“.

List takođe izveštava da je turski predsednik Redžep Tayyip Erdogan odobrio imenovanja i odluke Vrhovnog saveta, a radi se o 127 imenovanja generalnih komandanata i admirala. / ibna