Mala očekivanja za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Mala očekivanja za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Sunce se možda igra skrivača sa oblacima u Ljubljani, što je kontradiktorno prognozama o dolasku jakih oluja, ali premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama za početak pristupnih pregovora sa EU nisu tako veselo raspoloženi.

S obzirom da je centar glavnog grada Slovenije blokiran oko Grand Hotela Union gde će se održati samit evropskih socijalista, niko ko je razgovarao sa IBNA-om nije pokazivao nikakve znake optimizma u vezi sa predstojećim samitom EU-Zapadni Balkan, koji počinje večeras neformalnim sastankom lidera EU na Brdu kod Kranja.

Samitom će predsedavati Charles Michel, predsednik Evropskog saveta. EU će predstavljati predsednik Michel i Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024. Nastavlja se na samit EU-Zapadni Balkan 2018. godine u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan putem video konferencije.

Samit će se sastojati od plenarne sednice nakon koje sledi sednica samo za lidere.

Razgovori će se fokusirati na reafirmaciju evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednički strateški izbor, razvoj naše saradnje i društveno-ekonomski oporavak regiona, u kontekstu tekućeg Covid-19 pandemija.

Takođe implementacija Ekonomskog i investicionog plana (EIP), koji postavlja značajan investicioni paket i koji će generisati održiviji, zeleniji, digitalniji i rast usmeren na ljude, što će koristiti regionu i Evropi u celini

intenziviranje regionalne saradnje istražujući dalju saradnju u političkim i bezbjednosnim pitanjima od zajedničkog interesa

Na plenarnoj sednici liderima će se pridružiti predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Na kraju sastanka, očekuje se da će lideri EU usvojiti deklaraciju, sa kojom bi se trebali usaglasiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Ekonomski i investicioni plan (EIP) vredan 30 milijardi evra

EU je glavni politički, ekonomski i trgovinski partner Zapadnog Balkana. Putem EIP -a, EU sada pruža finansijsku podršku bez presedana koja mobiliše oko 30 milijardi evra za region u narednih sedam godina.

EU će obezbediti bespovratna sredstva u vrednosti od 9 milijardi evra kroz 10 vodećih investicija. Na ovaj način EIP ima za cilj da:

-podstakne dugoročni ekonomski oporavak

-ubrza zelenu i digitalnu tranziciju

-podrži regionalnu saradnju

-podstakne približavanje EU

EIP će takođe pomoći u privlačenju javnih i privatnih investicija, podržanih Garancijskim instrumentom za Zapadni Balkan, koji ima potencijal za mobilizaciju 20 milijardi evra.

Podeljena odgovornost

Ulaganja u EIP treba da budu pokretač pozitivnih promena na Zapadnom Balkanu. Međutim, to će biti održivo samo zajedničkim naporima svih strana.

Podrška EU je stoga povezana sa opipljivim napretkom u oblasti vladavine prava, društveno-ekonomskim reformama i poštovanjem evropskih vrednosti, pravila i standarda.

Danas, 5. oktobra, uoči samita, predsednik Michel će pozvati lidere EU da se pridruže neformalnoj radnoj večeri Evropskog saveta. /ibna