Mali interes birača na lokalnim izborima u Albaniji, kažu posmatrači OSCE / ODIHR-a

Mali interes birača na lokalnim izborima u Albaniji, kažu posmatrači OSCE / ODIHR-a

Lokalni izbori u Albaniji održani 30. juna obeležio je mali interes birača u klimi političkog nereda, izjavili su posmatrači iz OEBS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u preliminarnom saopštenju o svojim nalazima.

Opozicija je odlučila da ne učestvuje, ali je, bez obzira na to, vlada bila odlučna da održi izbore. Kandidati za gradonačelnike nisu imali protivkandidate u 31 od 61 opštine. U tom kontekstu, birači često nisu imali šansu da biraju između različitih političkih opcija, zaključuje se u saopštenju.

„Dok su brojne političke stranke, koalicije i grupe birača nominovale kandidate, odsustvo glavnih opozicionih stranaka na izborima znatno je ograničilo je biračima izbor“, rekla je ambasador Audrei Glover, šef ODIHR-ove misije za posmatranje izbora. “Prvo odbijanje istih stranaka da predlože članove izborne administracije, plus kasnije politizirano tumačenje izbornog zakona, ostavilo je neuravnoteženo upravljanje izborima u zemlji i smanjilo poverenje u izbore.”

Politička konfrontacija dovela je do pravne nesigurnosti, a mnoge odluke izborne administracije su preduzete sa političkim ciljem da se osigura sprovođenje izbora. Iako su lokalna pitanja obrađivana na nekim manjim događajima, glavni fokus kampanje bio je na neučestvovanje glavnih opozicionih stranaka i datum izbora. Bilo je i verodostojnih optužbi da obe strane vrše pritisak na birače, zaključili su posmatrači.

Ambasador Glover je nastavila: “Videli smo dokaze da su glasači bili pod pritiskom svih političkih strana. Ovo, zajedno sa polarizovanim medijima koji se fokusiraju na političku krizu, a ne pružaju nepristrasne informacije o kandidatima, sprečavali su neke birače da donose slobodne i informisane odluke.“

Pozitivnoje što je glasanje prošlo mirno. Preko 3,5 miliona ljudi bilo je registrovano za glasanje, a procenjuje se da ih je 21 odsto glasalo na 5.410 biračkih mesta širom zemlje. Ukupno, 97 kandidata za gradonačelnike, uključujući 11 žena, i 544 kandidatske liste za lokalne skupštine, od kojih su svi bili uravnoteženi i u skladu sa izbornim zakonom, registrovani su u 61 opštini.