Malta u potpunosti podržava EU integraciju Crne Gore

Malta u potpunosti podržava EU integraciju Crne Gore

Predsednici vlada Crne Gore i Republike Malte, Duško Marković i Džozef Muskat, saglasili su se danas da dve države neguju dobre političke i ekonomske odnose te da dele mišljenje o evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas imao priliku da ugostim premijera Muskata sa kojim sam imao vrlo otvorenu i konstruktivnu razmenu mišljenja na veliki broj tema od interesa za naše bilateralne odnose, jačanje ukupne saradnje, te evropske perspektive Crne Gore i Zapadnog Balkana. Veoma cenimo kontinuiranu podršku Malte našim reformama na putu usvajanja i primene evropskih standarda i nesebično delenje vlastitih iskustava iz tog procesa. Zahvalni smo na razumevanju i uvažavanju ukupnih napora koje Crna Gora preduzima u integraciji u EU, iskazanih i tokom uspešnog predsedavanja Malte Savetom EU u 2017. godini, kada smo privremeno zatvorili dva poglavlja,“ rekao je predsednik Vlade Crne Gore medijima nakon zvaničnih razgovora.

Muskat je potvrdio podršku svoje zemlje evropskoj integracijiCrne Gore.

„Što se tiče vaših evropskih težnji Malta nikad nije dovodila u pitanje težnje Crne Gore. Mi u potpunosti podržavamo članstvo vaše zemlje u EU. Svesni smo velikog napretka koji ste ostvarili,” rekao je predsednik Vlade Malte.

Premijer Marković je odluku Evropskog saveta da ne počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom ocenio razočaravajućom.

„Ukazao sam na opredelenje Crne Gore da, nakon razočaravajuće odluke Evropskog saveta da ne otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nastavi da sa istom posvećenošću završava obaveze iz evropske agende sa posebnim fokusom na vladavini prava, budući da, za nas, evropska perspektiva nema alternativu. Istakao sam razumevanje za potrebu dovršetka procesa unutrašnje konsolidacije EU povezanu sa promišljanjima i o reformi postojećih metoda pregovaranja. Istovremeno, izrazio sam i očekivanje da taj proces paralelno odvija sa napretkom zemalja u skladu sa individualnim zaslugama,“ rekao je crnogorski premijer.

Premijer Muskat je odluku Evropskog saveta nazvao pogrešnom.

„Nismo uspeli da dođemo do sporazuma, da damo jednu konkretnu evropsku perspektivu našim prijateljima u Severnoj Makedoniji i u Albaniji. To je bila pogrešna odluka. … Ja se nadam da će Evropski savjet revidirati tu odluku koja je bila pogrešna istorijski gledano, strateški gledano i politički gledano,” rekao je Muskat.

Govoreći o odnosima dveju država premijeri su istakli odlične političke i ekonomske odnose što potvrđuje današnje svečano otvaranje Vetroelektrane na Možuri.

“Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu ulazi na prostor druge države i to u jednoj oblasti koja je važna – to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji,” rekao je Muskat dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo što je dobra i bezbjedna investiciona destinacija.

Marković je rekao da je tokom sadržajnih razgovora, pored pomenutog uspešnog projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

„Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja. … Malta je za nas primjer ekonomski uspešne male evropske zemlje koja je celovito iskoristila svoje potencijale,“ rekao je Marković./ibna