Manbidž i Kobani su nove mete Ankare!

Manbidž i Kobani su nove mete Ankare!

Vojni analitičari u Akcakaleu objasnili su danas novinarima da je mobilizacija za tursku operaciju “Izvor mira” najveća u turskoj istoriji, veća čak i od invazije na Kipar 1974. godine. Skoro 100 000 vojnika i skoro jedna četvrtina tenkova i borbenih vozila smeštena u širem području sirijske granice, spremni da učestvuju u operaciji i podrže jedinice koje su zauzele mnoge gradove u severnoj Siriji koji su do sada bili pod kurdskom kontrolom. Već su gradovi Ras al-Ayn i Tell Abyad pali u ruke turskih snaga. Naredni cilj Ankare je da spreči raspored snaga kod Manbidža i Kobanija. Snage sirijske Slobodne armije već su došle na rubove Manjiba a turski borbeni avioni nadleću ovo područje.

Kod Akcakale se stalno vide deseci tenkova i borbenih vozila koji idu u pomoć sirijskoj Slobodnoj armiji.

Ankara želi da ubrza operaciju i završi je što je pre moguće jer su stigle vesti da Asadove snage idu prema severu zemlje. Ovo je takođe vidljivo iz izjave turskog ministra odbrane Hulusija Akara, koji je rekao da “Turska želi da završi operaciju što pre.”

Recep Tayyip Erdogan je, tokom posete Azarbejdžanu, rekao da je “operacija u Siriji jednako važna kao i “mirovna operacija” na Kipru i mi smo odlučni da je izvedemo do kraja. Borbe će se nastaviti do konačne pobede,” rekao je turski predsednik.

Odgovarajući na pitanje o dogovoru zaključenom između Kurda i Damaska, Erdogan je rekao da ne očekuje probleme u gradu Kobani, dodajući da je i pristup ruskog predsednika Putina pozitivan.

“Ima mnogo glasina okolo. Međutim, iz onoga što znamo iz ambasada i ruskog pozitivnog prisupa što se tiče Kobanija, izgleda da nećemo imati problema,” rekao je on.

Traže se džihadisti koji su pobegli iz zatvora

Ostaje veliko pitanje šta će se desiti sa džihadistima koji su pobegli iz zatvora u kurdskim područjima. Kurdske vlasti kažu da je oko 800 rođaka stranih džihadista u takozvanoj Islamskoj državi, pobegli iz kampa blizu bojnog polja. Akar je rekao da su Kurdi oslobodili džihadiste i da je Turska dokumentovala da je zatvore našla prazne.

Međutim, postoji zabrinutost o tome šta će ti članovi ISIL uraditi i gde će otići, ali i da li će biti terorističkih napada.

Generalni sekretar UN je rekao da je turska vojna operacija u Siriji prouzrokovala izmeštanje 160 000 ljudi i pozvao na “hitno smirivanje”.

Antonio Guterres je izrazio “veliku zabrinutost” razvojem događaja u severnoj Siriji.

Pozvao je na hitno smirivanje i zatražio od svih strana mirno rešavanje problema.

Na pitanje da li će Rusija možda angažovati svoje snage sa turskim u Siriji, portparol Kremlja Dimitri Peskov je rekao da “mi čak i ne razišljamo o takvoj opciji” dodajući da su “kanali između vojski otvoreni”.

Kada je upitan da li je vreme da Turska ode iz Sirije, jer je antiteroristički cilj postignut, Peskov je rekao da on ne može odgovoriti na to pitanje te da to jedino mogu učiniti “vojni oficiri”./ibna