Mandić i Knežević proglašeni krivim

Mandić i Knežević proglašeni krivim

Viši sud u Podgorici proglasio je Andriju Mandića i Milana Kneževića krivim za slučaj poznat kao “državni udar” i osudio ih na pet godina zatvora.

Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci, a Kristina Hristić na uslovnu kaznu zatvora.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je na sedam godina.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) i jedan od optuženih u slučaju pokušaja terorizma Andrija Mandić rekao je da u slučaju osude protiv lidera tog političkog saveza, akcije protiv dela najviših državnih zvaničnika, onih koji su zaduženi za Najvažnije odluke će se sprovesti.

U razgovoru za dnevne novine Vijesti, uoči izricanja presude, Mandić je ponovio da DF ima plan odbrane od odvođenja njihovih lidera u zatvor.

On je napomenuo da su procenili da tradicionalne metode protesta, kao što su skupovi građana, u ovom slučaju ne bi bile efikasne i nisu pogodne u ovom trenutku, i dodao da je zgrada Parlamenta premala za manevrisanje akcija koje imaju u planu. .

„Predmet naše pažnje i aktivnosti biće „velike ribe“ režima koje su zadužene za sve važne odluke, a skrivaju se iza institucija koje ne postoje u Crnoj Gori“, kazao je Mandić.

On je primetio da je sve postalo “lična stvar, da se brani ne samo sopstveno dostojanstvo, već i kolektivni identitet srpskog naroda koji je ugrožen u ovoj zemlji”.

Mandić je dodao da su pažljivo pristupili izradi i planiranju svih mogućih scenarija i da su dobro upoznati sa onima koji se protiv njih bore.

Jedan od lidera DF, Milan Knežević, na konferenciji za novinare ovog političkog saveza, rekao je da će Milo i Aco Đukanović biti glavni krivci ako se nešto dogodi njemu i Andriji Mandiću, kao i njihovim porodicama nakon današnje presude Višeg suda.

“Mi nismo njihovi kumovi, koji bi im trebali dugovati za napredak. Oni su danas izabrali da budu dželati. Milo Đukanović i Aco Đukanović, ako se nešto dogodi nama ili našim porodicama, oni će biti zaduženi. Sudija Mugoša šest sati čitala je psihijatrijski izveštaj Saše Sinđelića, ali nije pročitala ni jedan dokaz protiv Demokratskog fronta“, rekao je Knežević.