Margaritis Schinas komesar- Antonis Samaras sada gleda na Predsedništvo Republike

Margaritis Schinas komesar- Antonis Samaras sada gleda na Predsedništvo Republike

Iako je Antonis Samaras počeo pripremati svoje kofere za Brisel, mesto poverenika je konačno dodeljeno Margaritisu Schinasu, koji se neće morati preseliti jer je već portparol Evropske komisije i Jean-Claude Junckera.

Schinas je imao dug i uspešan mandat u birokratiji u Briselu, jer se čak i pre mesta portparola koji je služio u kancelarijama poverenika, smatrao najprikladnijim rešenjem za Grčku. Ima mrežu poznanstava i pristupa na svim nivoima Evropske komisije. Liberalan u pitanjima ekonomije te realan i ambiciozan u pitanjima spoljne politike, Schinas uživa veliko poštovanje.

Evropski novinari ga prikazuju kao Evropljanina za Evropljane i Grka za Grke. Zbog pozicije koordinatora evropskih institucija tokom grčkog problema 2013. godine, on je izazvao negativne komentare u Grčkoj, međutim, tadašnji premijer Antonis Samaras je cenio njegov stav u često teškim pregovorima. Međutim, njegov stav da su programi poslednja šansa Grčke da postane moderna evropska država izazvao je nezadovoljstvo. Ranije je Schinas bio i poslanik u Evropskom parlamentu kada je zamijenio Antonisa Samarasa. U to vreme, Kostas Karamanlis ga nije stavio na izbornu listu, kršeći obećanje koje mu je dao.

O mogućnosti da postane poverenik razgovarao je i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, tokom njegove nedavne posete Briselu, još pre izbora. Sadašnji premijer poštuje Margaritisa Schinasa i od tada se njegovo ime pominjalo za položaj ministra spoljnih poslova u novoosnovanoj vladi. Same glasine o tome izazvale su reakciju tvrdih desničarskih članova ND, zbog njegovog slaganja sa Prespanskim sporazumom. On je, međutim, rekao svojim sagovornicima da ne namerava da napusti Brisel zbog Grčke.

Antonis Samaras u potrazi za pozicijom

Do pre dve nedelje, Antonis Samaras se smatrao favoritom za mesto poverenika. Međutim, političar iz Mesenije je želio da se to kombinuje sa važnim produktivnim portfeljem i pozicijom potpredsednika Komisije, što se često predviđa za bivše premijere. To bi bio slučaj da je Manfred Veber, koji ima poseban odnos sa Kyriakosom Mitsotakisom i samim Antonisom Samarasom, preuzeo Evropsku komisiju. Pojava Ursule von Leien promenila je planove, jer se nije složila da mesto potpredsednika bude dodeljeno Grčkoj.

Tako Antonis Samaras sada traži novu ulogu, a informacije iz vladinih izvora kažu da se sprema za mesto predsednika Republike. Poslanici koji ga podržavaju tvrde da će nakon revizije Ustava trebati samo 151 glas. Kontraargument je da su njegovi odnosi sa opozicijom, blago rečeno, neprijateljski, jer insistira da će do kraja Alexisa Tsiprasa “progoniti zbog Novartisove šeme”, dok ga predsjednik SIRIZA smatra “razdornim i otrovnim premijerom opozicije”. Takav predlog od strane Kyriakosa Mitsotakisa rezultiraće polarizacijom političke scene i eskalacijom sukoba. S druge strane, međutim, Samarasove pristalice ne prestaju govoriti da mu “Kyriakos Mitsotakis duguje vodstvo ND i mesto premijera” ./ ibna