Marinov: Turska će tražiti sredstva iz EU fondova

Marinov: Turska će tražiti sredstva iz EU fondova

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov rekao je uoči hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu da će Bugarska tražiti sredstva Evropske unije za upravljanje situacijom sa izbeglicama na granici Bugarske sa Turskom.

Mladen Marinov nije precizirao iznos koji će Bugarska tražiti i dodao da do sada nije bilo razloga da se u zemlju pošalje više osoblja Frontexa, navodi BNR.

Evropska komisija predlaže da se za Grčku izdvoji 700 miliona evra, od čega će 350 miliona evra biti direktno namenjeno za povećanje kapaciteta za prijem, dobrovoljni povratak i neophodnih zdravstvenih i bezbednosnih procedura.

Po dolasku na sednicu Saveta, francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner podsetio je na inicijativu za sazivanje sastanka u Francuskoj, navodeći da je „ovo pre svega poruka solidarnosti prema Grčkoj koja se suočava sa znatnim prilivom imigranata“, ali i da ova pojava posebno zabinjava. To je ujedno i poruka solidarnosti prema Kipru i Bugarskoj, koja može biti pogođena međunarodnim akcijama koje Turska trenutno vodi “.

Castaner je naglasio da će Savet takođe poslati snažnu poruku Turskoj da poštuje sporazum o izbeglicama sa Evropskom unijom./ibna