Marković: „Crna Gora će ispuniti sve obaveze iz Evropske agende“

Marković: „Crna Gora će ispuniti sve obaveze iz Evropske agende“

Perspektiva članstva u EU, u skladu sa individualnim zaslugama, ostaje glavni pokretač reformi u regionu Zapadnog Balkana, kazao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković  na zajedničkom prijemu ambasadora Višegradske grupe (VG) u Podgorici.

„Želim da naglasim našu posvećenost da nastavimo da radimo s istim entuzijazom i da odgovorno ispunjavamo sve obaveze iz evropske agende, istovremeno očekujući da će naši rezultati biti blagovremeno prepoznati i priznati. Suštinski je važno da svaka zemlja nastavi evropski put tempom koji će zavisiti isključivo od reformi i zasluga“, rekao je crnogorski premijer

On je istakao odličnu bilateralnu saradnju sa svim zemljama VG i dodao da se veze Crne Gore sa Mađarskom, Poljskom, Slovačkom i Češkom baziraju na čvrstim osnovama prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške na regionalnom i međunarodnom planu, te ekspertske i druge pomoći u reformama i integracijama.

Crna Gora je, istakao je premijer, ohrabrena izborom nove Evropske komisije, u kojoj zemlje V4 igraju važnu ulogu, i zadovoljna predlogom da komesar za proširenje bude iz Mađarske.

Posebnu zahvalnost premijer Marković je izrazio za razvoj projektne saradnje kroz Fond za Zapadni Balkan i dodao da će se kroz taj mehanizam otvoriti put novim inicijativama u oblastima kulture, nauke, razmene mladih i jačanja održivog razvoja.

„Crna Gora je danas kredibilna saveznica sa vama u Severnoatlantskoj alijansi, čvrsto napreduje ka EU, a na unutrašnjem planu beleži ekonomski rast koji je prevazišao sve prognoze. Tu se ne zaustavljamo, već težimo daljem razvoju koji će doneti kontinuitet evropskog kvaliteta života sadašnje i budućih generacija“, rekao je premijer Marković.

Kako je saopšteno iz vlade Crne Gore, on je istakao i važnost dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, ali i dodao da je krajnji cilj puna integracija zapadnog Balkana u EU.

Češki ambasador Karel Urban kazao je da je podrška zemljama zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj integraciji dugoročni spoljnopolitički prioritet VG. Dodao je da je Crna Gora, kao predvodnica među zemljama zapadnog Balkana na putu ka Uniji, na sebe preuzela ne laku ali veoma značajnu ulogu – postala je primer i motivacija za okolne države.

”Dozvolite mi da, u ime Višegradske grupe, Crnoj Gori izrazim punu podršku njenim naporima i usmerenju”, kazao je ambasador Urban.