Marković: Crna Gora predano radi na ispunjavanju obaveza iz svoje evropske agende

Marković: Crna Gora predano radi na ispunjavanju obaveza iz svoje evropske agende

Jedino kontinuiran i konstruktivan dijalog iz kojeg se uči i sazreva može i treba biti nova pokretačka snaga našeg društva, ne uslovljavanje, isključivost i jednostranost, kazao je predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, na okruglom stolu „Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU“.

“Kontinuitet dijaloga”, dodao je on, “unapređujemo iz dana u dan i drago mi je da smo prevazišli određene nedostatke istaknute na našem prethodnom sastanku”. Međutim, predsednik Vlade je zamerio što na sastanak nisu došli oni koji su ključni kritičari Vladinih politika i rezultata u procesu pregovora.

Marković je istakao da he Crna Gora kroz nekoliko zakonodavnih aktivnosti uspela da primetno unapredi ambijent za rad NVO sektora. Ove godine je iz državnog budžeta za projekte NVO opredeljeno 3,5 miliona eura. Tendencija rasta budžetske podrške radu NVO je evidentna, pa je u protekle dve godine Vlada kofinansirala 69 projekata NVO u ukupnom iznosu od 1,2 miliona eura.

“Crna Gora je od početka procesa pregovora zauzela stav o iskrenom i transparentnom pregovaranju. Ne samo da smo jedina zemlja koja je civilni sektor uvela u radne grupe, već svoje nedostatke i probleme nismo gurali pod tepih, nego smo ih stavljali na sto. Da o njima razgovaramo i da nađemo najbolje i primjenljivo rešenje za crnogorsko društvo“, rekao je Premijer i dodao da ne bi bilo korektno zloupotrijebiti takav pristup a informacije o problemima koristiti za ostvarivanje nekih drugih ciljeva ili kratkoročnih dnevno-političkih poena.

Marković je ponovio da Crna Gora predano radi na ispunjavanju obaveza iz svoje evropske agende i da za nas EU nema alternativu. Napominjući da su pregovori dvosmeran proces, premijer Marković je rekao da Crna Gora pažljivo posmatra dešavanja u EU te da je ohrabrena izborom nove Evropske komisije, kao i porukama koje govore da se proširenje vraća u fokus politike u Briselu.

„Razumemo sadašnji evropski konekst i u odnosu na njega ponašamo se kao Evropljani. Ali, ono što želimo je evropsko liderstvo na prostoru Zapadnog Balkana, a ne bilo čije drugo koje ne deli ili ne pripada evropskom sistemu vrednosti“, rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

On je istakao da u fokusu napora ostaje izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem država teži.

„Značajna potvrda naših napora je nedavna vest o usvajanju Izveštaja o ispunjenju početnih merila za poglavlje 8 – Konkurencija od strane Saveta EU, što je korak dalje na putu do otvaranja jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je premijer Marković.

On je istakao da je zemlja sada ispunila većinu od ukupnog broja privremenih merila u poglavljima 23 i 24.

Današnji sastanak sa NVO je treći ove godine na kojem premijer Marković neposredno razgovara sa predstavnicima civilnog sektora. Okrugli sto se organizuje u okviru projekta eu4me, koji finansira EU a implementira UNDP u Crnoj Gori.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, je kazao da je počela sa radom nova Evropska komisija i da je to značajno za sve zemlje kandidate. On je dodao da se, iako je bilo nekih pomešanih signala iz EU, proces proširenja nastavlja kao i da su vesti o poglavlju 8 signal za to.

„Ako EU nešto obeća, Evropska unija će onda to ispuniti“, rekao je ambasador Orav i dodao da je važno da Crna Gora nastavi sa svojim reformama.

Predstavnici civilnog sektora pohvalili su pristup predsednika Vlade da direktno razgovara sa njima i iskazali određene stavove i sugestije u odnosu na poglavlja u kojima učestvuju, a najviše iz oblasti vladavine prava i poljoprivrede./ibna