Marković: „Ne želimo da Kotor izgubi poziciju u UNESCO“

Marković: „Ne želimo da Kotor izgubi poziciju u UNESCO“

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković razgovarao je u Kotoru sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsednicima Opštine Željkom Aprcovićem i Skupštine opštine Jovom Suđićem o razvojnim i infrastrukturnim projektima vrednim više od 50 miliona evra i o tome kako da stalnim kontaktom, uz podršku Vlade, Kotor pokuša da ostvari korist od uspešne Vladine ekonomske politike koju je ova opština propustila u protekle dve i po godine.

„Danas u Kotoru nisam samo u obilasku projekata i investicija koje se realizuju i na ovom lokalitetu nego sam bio u radnoj poseti Opštini Kotor. Imali smo veoma sadržajan i konstruktivan sastanak. Nakon dužeg vremena, nažalost, predsednik Vlade je bio u prilici da sa rukovodstvom Opštine razgovara o razvojnim pitanjima opštine Kotor, o izazovima koji stoje na tom putu jer u prethodne skoro tri godine nisam imao priliku, bez obzira na moje insistiranje, da sa prethodnom lokalnom vlašću o tim važnim pitanjima razgovaram. Nažalost, to je koštalo i opštinu Kotor i naravno Crnu Goru i njenu ekonomiju u celini,” rekao je novinarima premijer Marković na kraju posete.

Predsednik Vlade je precizirao da je na sastanku bilo reči o važnim temama koje se tiču ove opštine.

„Otvorili smo sva važna pitanja koja se tiču Kotora i njegovog razvoja i dogovorili se kako da na njih damo najbrži i najkvalitetniji odgovor, kako bi se efekti brzo videli. Dakle, razgovarali smo i o problemima koji se tiču završetka sportske sale u Kotoru i kotorskog bazena. Nažalost imamo probleme sa nedoraslim izvođačima na tim projektima, jasno smo se danas opredelili: ili će ispunjavati obaveze, ili ćemo tražiti druge. U svakom slučaju ćemo ta dva kapitalna društvena infrastrukturna objekta završiti. Govorili smo o izvesnom projektu odnosno dobroj ponudi gradnje žičare od Kotora do Njeguša, to je kapitalno važna investicija za Kotor, za Cetinje, za Nacionalni park Lovćen, za crnogorski turizam generalno,” rekao je Premijer.

Upitan o da li je na sastanku bilo reči i o ostalim lokalnim temama poput gradnje zaobilaznice oko grada, predsednik Marković je rekao da o tome nije bilo reči jer je to kompleksno pitanje koje mora biti rešeno u dijalogu sa UNESCO-m.

„Mi ne želimo da Kotor izgubi svoju poziciju u UNESCO-u. Kotor je sam po sebi velika crnogorska vrednost u kulturnom, i naravno ne samo u kulturnom nego i u identitetskom smislu. Ali posebnu vrednost ima kao prostor koji je zaštićen UNESCO-om. Nažalost, u prethodnom periodu nismo bili pažljivi u komuniciranju sa UNESCO-m, postoje određeni nesporazumi kad su u pitanju razvojni potencijali Kotora. Mi sada želimo da te nesporazume eliminišemo i da sa UNESCO-m za jednim stolom utvrdimo šta su to razvojni interesi, šta su to potrebe ovog prostora Opštine Kotor u celini i nađemo najprihvatljivija rešenja,” rekao je crnogorski premijer./ibna