Marković: „Radimo sve da zaštitimo zdravstvene radnike“

Marković: „Radimo sve da zaštitimo zdravstvene radnike“

Crnogorski premijer, Duško Marković, rekao je predsednici Sindikata lekara Mileni Popović Samardžić da „razume njenu zabrinutost za crnogorske lekare i da država daje sve od sebe da zdravstvenom sistemu obezbedi opremu u slučaju izbijanja veće epidemije”.

U svom pismu upućenom Markoviću, Samardžić je rekla „dok zdravstveni radnici rade svoj posao noseći tekstilne maske u nedostatku boljih, deca ministra Hrapovića imaju najbolje maske i koriste ih za zabavu i fotografisanje“.

„Iskreno, bio sam prilično zaprepašten činjenicom da je pismo već bilo u medijima, dok sam ga čitao. Želim da vas uverim da zemlja daje sve od sebe da zdravstvenom sistemu pruži opremu potrebnu za veće epidemije“, rekao je Marković.

Ističe da je ponosan na zdravstvene radnike.

„Posvećeni su svom poslu bez prestanka. Ponosan sam na sve njih, a posebno na zdravstveni sistem“, rekao je Marković.

On je naglasio da je koronavirusna pandemija iznenadila mnoge zemlje, čak i one mnogo jače i spremnije od Crne Gore.

„Na žalost, mnogi ljudi gube bitku sa ovom užasnom epidemijom. Zbog toga su mnoge zemlje zabranile izvoz medicinske i zaštitne opreme. Međutim, uspeli smo da naručimo i platimo značajne količine zaštitne opreme“, rekao je Marković.

Priznaje da sistem nije savršen.

„Postoje nedostaci, ali veoma sam ponosan na reakciju i sposobnosti svih. Trenutno ne bismo trebali govoriti o slabostima, već bi se svi trebali fokusirati na načine reagovanja na ovu pretnju“, rekao je Marković.

U svakoj situaciji izađe veliki broj heroja, ali i onih koji nikada nisu zadovoljni.

„Vaši predlozi i predlozi vaših kolega već su na stolu Nacionalnog koordinacionog tela. U odnosu na vaš prigovor neetičkom ponašanju onih koji su povezani sa zvaničnicima izvršne vlasti, razumem vašu primedbu i pozdravljam je. To znači da neću tolerisati privilegije ili lični pristup tome“, rekao je Marković.

Premijer Crne Gore je rekao da Vlada stalno radi na poboljšanju položaja zdravstvenih radnika.

„Ova situacija pokazuje da novac koji izdvajamo mora biti bolje raspodeljen, za bolje plate i kvalitetnu opremu za sve. Ovo je trenutak kada se institucije moraju žrtvovati kako bi spasile živote naših građana“, napisao je Marković u pismu.