Marković: Sa bezbednošću i nacionalnim interesom zemlje nema polemisanja

Marković: Sa bezbednošću i nacionalnim interesom zemlje nema polemisanja

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas da na Sinjajevini, gde se planira izgradnja vojno-strelišnog poligona Vojske Crne Gore, nema i neće biti ugrožavanja životne sredine. Naglasio je da su tvrdnje o ugrožavanju politička manipulacija jer razlog pritisaka nije ekologija već politika i da sa bezbednošću i nacionalnim interesom zemlje nema polemisanja.

„Jedva čekam (pokretanje postupka po krivičnim prijavama za poligon na Sinjajevini) da u sudskom postupku razobličimo manipulatorski pristup onih koji osporavaju ovu odluku Vlade. Vojni-strelišni poligon na planini Sinjajevini je definisan strateškim dokumentom Vlade i ove države. Prostorni plan kaže da kada su u pitanju vojni objekti na njih se primjenjuju dokumenta strateška i zakonodavna dokumenta za odbranu. Dakle, i dugoročnim razvojem odbrane od 2015. do 2025. godine taj prostor je najmijenjen za vojno vježbovne aktivnosti Vojske Crne Gore,” rekao je Marković.

On je objasnio da je Zakonom o odbrani rečeno da su svi drugi dokumenti podređeni interesima odbrane. Dakle, kada je u pitanju nacionalna bezbednost i sistem odbrane – sa tim nema polemisanja.

“Vlada ne može dovesti u pitanje razvoj Vojske kao ključnog segmenta odbrane bezbednosti države i njenih građana i to ćemo raditi bez obzira na pritiske koji nisu suštinski i ekološki nego politički i destruktivni. To je svojevrsna hibridna aktivnost na Vladu i njene institucije i pravni i ustavni poredak u zemlji. Vlada ima obavezu da ga štiti,” rekao je Marković odgovarajući na pitanje novinara.

Premijer je rekao da Vojska ne ugrožava nego čuva životnu sredinu, i da je to slučaj u Crnoj Gori ali i u drugim državama.

„Mi tamo ne ugrožavamo životnu sredinu, nego čuvamo životnu sredinu. Nađite primer u Crnoj Gori, u okruženju i u Evropi gde je vojska bila na nekom prostoru da je taj prostor devastiran. Taj prostor je očuvan. U Crnoj Gori imamo takve primere. Valdanos je bio imovina koja je bila pod zaštitom Vojske. Da li je na tom prostoru bilo devastacije? Nije bilo devastacije. Prema tome, pozivam ove koji žele da razapinju šatore na Sinjajevini da ih razapnu na Valdanosu i štite taj prostor od uzurpacije, kriminalne uzurpacije njihovih komšija i njihovih prijatelja i političkih saboraca,” rekao je Marković.

Premijer je zaključio da u slučaju Sinjajevine nema ataka na prirodnu sredinu ni ugrožavanja životne sredine već da je reč o interesu odbrane./ibna