Marković: Sa samita NATO poslane poruke jedinstva, snage i solidarnosti

Marković: Sa samita NATO poslane poruke jedinstva, snage i solidarnosti

Crna Gora je na mestu gde može doprineti miru i stabilnosti, rekao je predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, koji prisustvuje Samitu NATO-a u Londonu.

Premijer Crne Gore je rekao da je sastanak sa lideroma savezničkih država sjajna prilika da Crna Gora potvrdi članstvo u NATO-u, što je od presudne važnosti za njenu bezbednost.

Marković kaže da je Samit potvrda moći zajedništva i solidarnosti njegovih članova.

„Odluke donete danas na Samitu ohrabruju i poboljšavaju politike NATO-a i njegovu sposobnost suzbijanja pretnji. Jasna je posvećenost NATO-a kada je u pitanju zapadni Balkan. Prisustvo Severne Makedonije to dokazuje“, kaže crnogorski premijer.

Marković kaže da je ovo bila sjajna prilika da Crna Gora ponovi da podržava NATO i neguje njegove vrednosti.

„NATO je važan za bezbednost regiona i naše zemlje. Saradnja Crne Gore i NATO-a veoma je sveobuhvatna. Ovo je bio veoma uspešan samit koji je prenosio poruke jedinstva, moći i solidarnosti“, istakao je Marković.

Predsednik crnogorske Vlade potvrdio je da je na Samitu razgovarano i o izjavama francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

„Trebali bismo raditi na jačanju NATO-a. Macron se sam složio s tim“, rekao je Marković.

Napredak Kine takođe je bio jedna od tema o kojima se razgovaralo na Samitu.

„Kina je šansa i izazov za Crnu Goru i Alijansu u celini. Trebali bismo dati sve od sebe da Kinu razumemo koliko možemo“, kaže premijer.

Marković je rekao da interes Crne Gore nije samo da postane deo neke alijanse, već joj je glavni interes bio da razvije i poboljša životni standard.

„Države članice NATO-a stvaraju uslove za bolji život. Nakon što je Crna Gora postala članica NATO-a, dobila je šansu da razvije održivu ekonomiju i zato naša ekonomija bieleži ogroman rast “, kaže Marković.

Premijer je rekao da činjenica da će Severna Makedonija „postati članica NATO-a sledeće godine“ veoma ohrabrujuća.

„To je važno za ceo Zapadni Balkan“, kaže Marković./ibna