Marković u Londonu predstavio dostignuća Vlade

Marković u Londonu predstavio dostignuća Vlade

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je danas  na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu, koja se održava u Londonu, dostignuća Vlade te ekonomske i političke prioritete poručivši da je Crna Gora od obnove nezavisnosti 2006. godine napravila krupne iskorake u svom ukupnom društveno-ekonomskom razvoju. Zemlja je, kako je rekao, učvrstila poziciju ekonomski najrazvijenije zemlje Zapadnog Balkana i poziciju potpuno bezbedne zemlje zasnovane pre svega na jedinstvenom multikonfesionalnom i multietničkom skladu. Dodao je da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susedima, da je njena spoljna politika usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU te da je Crna Gora zasigurno naredna članica Evropske unije.

U okviru predstavljanja stranih investicija crnogorski premijer je rekao da izuzetan rast zabeležen nakon ulaska u NATO.

„Kada je u pitanju ekonomija CG, u poslednje tri godine beleži visoke stope rasta: u 2017 4,9%, u 2018. 5,1%, a u drugom kvartalu 2019. god i 3;2%. Od trenutka prijema u NATO-u beležimo rast investicija iz zemalja članica alijanse za 64%. Ukupni priliv direktnih stranih investicija u ove tri godine iznosi preko milijardu i po evra. Beležimo i 30.000 novootvorenih radnih mjesta, odnosno smanjenje stope nezaposlenosti od oko 8%. Trenutno je u toku realizacija investicija u iznosu većem od tri milijarde evra,” rekao je Marković govoreći pred više stotina učesnika konferencije iz celog svijeta.

Govoreći o turizmu, koji ruši rekorde  po broju turista, po broju noćenja i po prihodima Marković je izneo najnovije podatke.

„Kao ilustracija, evo najnovijih podataka koje sam dobio jutros: U prvih devet meseci ove godine imali smo 360.000 turista ili 1,35 miliona noćenja više u odnosu isti period prošle godine. To je povećanje od 11%. Ovu godinu završićemo sa više od 2,5 miliona turista koji su posetili našu zemlju – to su četiri turista na jednog stanovnika,“ rekao je predsednik Vlade Crne Gore.

Premijer Marković je podsetio na ogromna ulaganja u Severni region države, da država više od 800 miliona evra ulaže u Autoput, te da predstoji izbor strateškog partnera za aerodrome.

Sve to su povoljnosti za investitore, koji mogu da očekuju i razvojni program kroz koji najviše 2.000 investitora u naredne tri godine mogu steći državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

„Aplikacija košta 100.000 € i podrazumeva minimalno ulaganje u Primorju ili u glavnom gradu Podgorici od 450.000 €, a u manje razvijenom, ali resursima bogatom Severnom regionu 250.000 €. Postupak uključuje renomirane međunarodne agente (kao što je i H&P) za posredovanje, te bezbednosnu i drugu proveru aplikanata. Odobrena su četiri velika u značajna investiciona projekta od čega tri na severu Crne Gore. U narednih par meseci očekujemo još prijava projekata, s obzirom da je interesovanje veliko. Čitav proces vodi isključivo Vlada čime garantujemo transparentnost, zakonitost i sigurnost ulaganja po ovom modelu,“ zaključio je Marković.