Marković u Sofiji: Evropska integracija Zapadnog Balkana od ključnog značaja

Marković u Sofiji: Evropska integracija Zapadnog Balkana od ključnog značaja

“Crna Gora i Republika Bugarska su saglasne u tome da je evropska integracija Zapadnog Balkana od ključnog značaja za dalju perspektivu njegovog bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. Ohrabreni smo time što je nova briselska administracija dala dugo očekivani zamah politici proširenja ukazujući da je Zapadni Balkan strateški interes Evropske unije,” rekao je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković u Sofiji tokom zvanične posete Bugarskoj.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa domaćinom, predsednikom bugarskog Saveta ministara Bojkom Borisovim, predsednik Vlade Crne gore je izrazio zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru lično, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore.

„Želim da i ovom prilikom i na ovom mestu iskažem veliku zahvalnost bugarskoj Vladi, bugarskom narodu i posebno predsedniku Borisovu na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih ključnih spoljnopolitičkih i nacionalnih interesa – pre svega naše integracije u NATO i naravno u Evropsku uniju. Bugarska i predsednik Borisov su bili snažno uz Crnu Goru, podržavali nas, prenosili svoja iskustva i verovali u naš potencijal kada to i baš nije bilo lako,” rekao je Marković. On je posebno naglasio ključnu podršku Bugarske Crnoj Gori tokom bugarskog predsedavanja Evropskom unijom kada je zahvaljujući zalaganju premijera Borisova lično Jadransko-jonski pravac uvršten na listu evropskih koridora.

Govoreći o procesu evropske integracije Marković je rekao da je upoznao domaćina sa očekivanjima da u narednom periodu njegova zemlja otvori jedino preostalo poglavlje – Konkurencija; i da otpočne sa zatvaranjm seta poglavlja za koja su već postigli internu spremnost. Marković je ukazao da je pokrenuo dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima u Crnoj Gori o svim pitanjima koja su u interesu evropskog puta.

Premijer Bojko Borisov izrazio je punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i pomenuo proteste protiv Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica: „Osuđujemo sve izgrede i vandalizme koji proizilaze iz verskih povorki u Crnoj Gori. Podržavamo vašu zemlju kao saveznika i prijatelja,” rekao je premijer Bugarske.

Govoreći o situaciji u regionu premijer Borisov je osudio stavove člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv zvanične posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića toj državi.

„Ne mogu da razumem što mi sebi radimo,” rekao je premijer Borisov, “a da se sa druge strane u našem regionu događa antievropsko ponašanje. … Ne možeš da govoriš iskreno o Evropi i o evropskom jedinstvu, a da predsedniku Crne Gore ne dopustiš ulazak u državu,“ rekao je premijer Borisov dodajući da su ta retorika i to ponašanje neprihvatljivi.