Marković – Varhelji: Crna Gora može biti uspešna samo ako svi rade u tom pravcu

Marković – Varhelji: Crna Gora može biti uspešna samo ako svi rade u tom pravcu

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za susedsku politiku u pregovore o proširenju Oliver Varhelji saopštili su danas nakon sastanka u Podgorici da je obostrani zaključak da je Crnoj Gori u nastavku procesa evropske integracije potrebna kohezija i saradnja svih segmenata društva kako bi proces bio uspešan.

„Obavestio sam komesara o inicijativi vlade upućene političkim i društvenim akterima za dijalog o izbornim uslovima i svim pitanjima koja su važna za našu evropsku agendu. Zajednički interes integracije u Evropsku uniju prevazilazi ostale interese i ambicije u tom smislu, važno je da na predstojeće izbore svi gledaju kao na fer utakmicu. U narednoj, finalnoj i najzahtevnijoj fazi integracija, neophodno je da oko evropskih pitanja pokažemo političku zrelost i kapacitet. Dodatan podstrek i odgovornost Vladi i svim političkim i drugim akterima na tom putu daju rezultati nedavnog istraživanja javnog mnenja koji su pokazali da građani Crne Gore u velikoj većini veruju u Evropsku uniju i koristi koje im članstvo donosi,“ rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije premijer Marković.

Evropski komesar Varhelji je rekao da u zemlju donosi važnu poruku da Crna Gora može biti uspešna samo ako svi rade u tom pravcu.

„Znači i opozicija mora raditi na postizanju uspeha u Crnoj Gori. Ja bih želeo da zamolim opoziciju da sarađuju sa vladajućim strankama, koje su sada na vlasti. Možda pose izbora situacija bude drugačija, prosto nikad se to ne zna, vlade dolaze i odlaze, ali zemlja se uvek suočava sa istim izazovima, a to su reforme koje su neophodne da biste postali članica EU. Dakle, obraćam se opoziciji sa ciljem da i oni takođe učestvovuju na izborima, da bi se ustanovio jedan nacionalni minimum, da bismo bili sigurni da će reforme biti sprovedene bez obzira na to ko bude u većini,“ rekao je komesar Varhelji.

Govoreći o novoj metodologiji Evropske komisije Marković je, kako se navodi u saopštenju Vlade, rekao da mu je evropski komesar preneo osnove toga pristupa, i da će zemlja pažljivo razmotriti te aspekte.

„Budući da je Crna Gora, kao što znate, otvorila sva poglavlja, osim jednog, saopšteno je da se nova metodologija, kao što smo i očekivali, ne odnosi na nas. Ipak, uvažavajući značaj koji pridajemo svim naporima koji imaju za cilj održavanje kredibiliteta evropske perspektive, kao odgovoran partner Evropske unije, sa dužnom pažnjom razmotrićemo nove momente koje donosi ovaj pristup i sagledati kako taj pristup Evropske komisije može biti nova vrednost za naš proces pregovora. To je kompatibilno i sa našim opredelenjem koje u prvi plan stavlja kvalitet reformi. Uz podršku ambicijama Evropske komisije i država članica da se proces pregovora reformiše kako bi države kandidati što kvalitetnije i brže došle do krajnjeg cilja članstva u Evropskoj uniji, uveren sam da sam proces ne bi trebalo da bude samo birokratski i administrativni, već i suštinski i politički. Verujemo da su i ova promišljanja pomogla da se proces promatra upravo u tom smeru, kako bi građani što bolje osetili benefite reformi,“ kazao je premijer Crne Gore.

Marković i komesar Varhalji saglasili su se o potrebi daljeg ubrzanja reformi i podelili stav o prioritetima u tom procesu.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, predsednik Vlade Crne Gore je rekao da je Zakon donet u skladu sa suverenim pravom države da reguliše ovu oblast u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksom, te preporukama Venecijanske komisije.

„Upoznao sam komesara sa inicijativom Vlade i mojim pismom mitropolitu crnogorsko primorskom da zajednički sagledamo najbolja rešenja za implementaciju Zakona i potpisivanje temeljnog ugovora koji je uvek poželjan model za postizanje ciljeva u odnosima države sa crkvom. Na taj način, još jednom demonstriramo demokratske kapacitete da kroz dijalog i razgovor rešavamo sva pitanja i dileme, i time jačamo odnose međusobnog poverenja i poštovanja,“ kazao je premijer Marković.

Komesar je ukazao da je reč o problematici kojom se ne bavi Evropska unija već nacionalna zakonodavstva.

„Vrlo kratko smo se pozabavili i pitanjem Zakona o slobodi veroispovesti. Nije na Komisiji da o tome govori već je na svakoj zemlji da osmisli svoj sopstveni sistem u tom delu. Ali jedini savet koji ću vam dati, a danas ću se sresti sa Mitropolitom, jeste da vas svet posmatra, da je ovo važno pitanje za sve i da smo zainteresovani za dijalog. Ja bih ohrabrio sve na dijalog i na pronalaženje rešenja, koje bi bilo prihvatljivo svima. Stoga, ukoliko možemo da vam pomognemo u tom pravcu, iako mislim da ne možemo, ali ako ikako možemo, tu smo i zaista bi bio prioritet da se nađe rešenje za ovo pitanje,“ kazao je komesar Varhelji./ibna