Markovićevo poslednje upozorenje Amfilohiju

Markovićevo poslednje upozorenje Amfilohiju

Crna Gora neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne i policijske službenike, rekao je cnogorski premijer Duško Marković i uputio, kako je rekao, poslednju opomenu mitropolitu crnogorsko-primorskom, Amfilohiju da ne podstiče nerede.

On je, komentarišući poziv Mitropolije na dijalog rekao da je dijalog nešto što je praksa Vlade a posebno o Zakonu o slobodi veroispovesti, podsećajući da je sa Amfilohijem razgovarao i tokom dana kada se o Zakonu raspravljalo u parlamentu.

„Mitropolija kuca na otvorena vrata. Zato pozivam sveštenstvo SPC da se vrate u crkve i hramove, da borave u njima, i da građane ne pozivaju na otpor vlastima jer se iz crkava i hramova i liturgija izlazi na ulice, projektuju se neredi, napadaju se službenici“, kazao je Marković novinarima nakon sastanka sa privrednicima u Privrednoj komori.

Prema njegovim riječima, poziv za dijalog je otvoren.

„A mitropolitu Amfilohiju savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede i ovo je poslednja opomena u tom smislu. Crna Gora i njene institucije neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne službenike, policiju i ugrožavanja imovine i ograničavanje prava drugih građana“, naveo je Marković.

Neobjašnjivo je, kako je rekao, to što zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

„Začuđujuće je što neki ministri u Vladi Srbije i analitičari nekontrolisano vrijeđaju Crnu Goru i njene institucije. Ukoliko je Vladi Srbije potrebno, bilo kakvo objašnjenje u odnosu na Zakon, mogu ga dobiti od nas u bilo kom trenutku“, poručio je Marković.