Mas izrazio podršku Nemačke putu Severne Makedonije ka EU

Mas izrazio podršku Nemačke putu Severne Makedonije ka EU

Nemačka će doprineti nastavku evropskog puta Severne Makedonije, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova, Heiko Maas, na konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikolom Dimitrovom.

On je dodao da nisu zadovoljni odlukom Saveta, ali je napomenuo da neće odustati.

«Onima koji uspeju da naprave bolne kompromise sa svojim susedima, koji kreću u dugoročne reforme, moramo otvoriti vrata EU. To je duh evropskog projekta. Niko u EU ne postavlja pitanje o pristupnoj perspektivi Severne Makedonije. Sada je na nama da pružimo sve ono što imamo na raspolaganju za podršku EU,” rekao je Mass.

Napomenuo je da se poslednji put susreo sa Dimitrovom pre oko dva meseca u Berlinu, ističući da je u proteklom periodu bilo više sastanaka, za koje je rekao da “pokazuje koliko ste važni i koliko je važan proces pridruživanja”.

Naglasio je da mu je želja da se njegova poseta održava u boljim okolnostima, ali je naglasio da se mora gledati u budućnost.

„Potrebna nam je saglasnost svih u EU i nastavićemo da radimo sa stanovnicima Severne Makedonije,” rekao je Mas, dodajući da je stabilan i demokratski razvoj u interesu svih građana./ibna