Masovni otkazi lekara i medicinskih sestara u rumunskim bolnicama

Masovni otkazi lekara i medicinskih sestara u rumunskim bolnicama

Lekari i medicinske sestre u rumunskim bolnicama počeli su masovno da daju otkaze, a medicinsko osoblje tvrdi da se plaše da tretiraju zaražene COVID-19, jer nemaju potrebnu zaštitnu opremu. Prve ostavke, kako je objavljeno, podnesene su u nedelju u bolnici Mioveni u provinciji Arges, kada su mnogi lekari odlučili da prekinu radni odnos, iako je bolnica nova, izgrađena je od nule nakon ulaganja od 68 miliona evra i otvorena je prošle godine. Ostavka je usledila nakon što su vlasti objavile da je bolnica Mioveni pretvorena u jedinicu za podršku u borbi protiv novog koronavirusa.

Dalji izveštaji govore o drugom talasu otkaza medicinskih sestarai medicinara u Orastiju, u provinciji Hunedoara, Transilvanija. Nekoliko članova medicinskog osoblja Odeljenja intenzivne nege lokalne bolnice podnelo je ostavku u ponedeljak, tvrdeći da im nedostaje zaštitna oprema i da su izloženi COVID-19. Okrug Hunedoara rekao je da su jedan lekar, pet medicinskih sestara i pet medicinskih sestara sa intenzivne nege podneli ostavku.

Izveštava se i o masovnom podnošenju otkaza u utorak u Kliničkoj bolnici u Temišvaru, gde medicinske sestre strahuju od zaraze COVID-19. Do sada nije prijavljen nijedan slučaj. Prema rečima direktora bolnice Mariusa Olaru, 13 medicinskih sestara podnelo je otkaz zbog straha da se ne zaraze koronavirusom. Klinička bolnica u Temišvaru nalazi se na drugoj liniji intervencije, što znači da će se nositi sa incidentima samo kada bolnički kreveti u bolnici prve linije u gradu budu iscrpljeni. Direktor je rekao da bolnica ima opremu iz donacije.

Deseci lekara i medicinskih sestara također su podneli ostavke u Neurološkoj bolnici u Brašovu. Bolnica je proglašena jedinicom za podršku lečenju epidemije koronavirusa u trećoj liniji intervencije.

U Dorohoi, malom gradu u Botosaniju, na istoku Rumunije, medicinsko osoblje lokalne bolnice obustavilo je aktivnost i okupilo se u dvorištu bolnice. Portparol sindikata rekao je da to nije protest, ali ljudi su dovodili u pitanje sposobnost jedinice da se nosi sa COVID-19 pacijentima. Rukovodstvo bolnice SCJU Arad predstavilo je u utorak spisak raspoloživog osoblja, rekavši da je šest lekara iz ICU-a i dva iz drugih odeljenja odlučilo da odu. U međuvremenu, 83 radnika (lekari, medicinske sestre, negovateljice, negovatelji) su na bolovanju od 23. marta. Da bi zbinuli određeni broji pacijenata sa koronavirusom, uprava SCJU Arad odlučila je da angažuje medicinsko osoblje na period od 6 meseci. Do sada je SCJU Arad zaposlio 20 lekara, 19 medicinskih sestara i 4 negovatelja, saopštila je bolnička uprava.

S druge strane, policija je pokrenula krivičnu istragu protiv lekara u bolnici Drobeta Turnu Severin, koji su odbili da prihvate pacijenta sa dijagnozom COVID-19. Pacijent je 24. marta hitno prevezen u bolnicu u Drobeti. Specijalista je odlučio da pacijenta ne primi u bolnicu, nego da će mu prepisati lekove i poslati ga kući. Dva dana kasnije pacijent je ponovo pozvao hitnu pomoć jer mu se stanje pogoršalo. Kada je pacijent stigao u Kliniku za hitne slučajeve bolnice Drobeta Turnu Severin, testiran je i rezultat je bio pozitivan, ali bolnica ga je poslala u referalnu bolnicu u Craiova./ibna