McAllister: Sloboda kretanja trebala bi da uključi i zapadni Balkan

McAllister: Sloboda kretanja trebala bi da uključi i zapadni Balkan

Zemlje zapadnog Balkana treba da budu uključene u procese kojima se slobodno kretanje unutar Evrope postepeno obnavlja putem zdravstvenih uverenja, rekao je David McAllister, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

„Ako zemlje zapadnog Balkana ispune neophodne uslove, trebalo bi da učinimo sve da ih pored 27 zemalja EU uključimo u planove za slobodu kretanja širom regiona“, rekao je McAllister.

Povodom predloga Evropske komisije za izdavanje digitalnih zelenih sertifikata za putovanja unutar EU, on je naglasio da postoji mnogo stvari koje treba učiniti i uzeti u obzir u vezi s tim kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.

„Ovo nije samo političko pitanje, već i vrlo tehničko pitanje gde će EU čuti mišljenja stručnjaka Evropske agencije za lekove o tome da li se na zapadnom Balkanu ispunjavaju potrebni standardi“, zaključio je McAllister.

Naglasio je da je vakcinacija protiv COVID-19 ključna za okončanje pandemije, postizanje postepenog vraćanja u normalu, ali i za održavanje „evropskog načina života, koji uključuje slobodu kretanja širom Evrope“.

Evropska komisija predložila je danas stvaranje digitalnog zelenog sertifikata kako bi se omogućilo sigurno slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije COVID-19.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, negativno testirana ili se oporavila od COVID-19. Biće besplatno, u digitalnom ili štampanom obliku. Sadrži QR kod da bi se osigurala bezbednost i autentičnost sertifikata. Ovaj predlog moraju odobriti Evropski parlament i Savet. / ibna