Mediji objavili pismo ekumenskog patrijarha o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Đukanovićev kabinet ga nije primio

Mediji objavili pismo ekumenskog patrijarha o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, Đukanovićev kabinet ga nije primio

Novi razvoj događaja u slučaju osnivanja Crnogorske pravoslavne crkve pojavio se nakon što su mediji u Crnoj Gori objavili navodno pismo poslano od ekumenskog patrijarha Bartolomeja. U pismu je izražena jasna poruka – Crnogorska pravoslavna crkva ne postoji i njen patrijarh Miraš Dedeić nije episkop pravoslavne crkve.

“Nedavno smo u Vaseljenskoj Patrijaršiji bili začuđeni saznanjem da ste iskazali svoju podršku stvaranju Pravoslavne Crkve Crnogorske i da je Vlada Vaše zemlje usvojila predlog zakona o slobodi veroispovijesti, koji predviđa podržavljenje svih pravoslavnih crkvi izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine. Ovo bi značilo da Vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom Sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Pravoslavne Crkve Srpske.

Vaša Ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske.

Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi. Gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske Patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski Jerarh je naš brat Mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske.

Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice Pravoslavnih Crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu.

Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: ”Uvereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda.”

Vaša Ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao mešanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše Majke Crkve Konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima.”

Ali, kada su mediji pitali Kabinet predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića, za reakciju, bili su prilično iznenađeni odgovorom – Kabinet tvrdi da pismo nije došlo u ovu kancelariju. Štaviše, čuli su za pismo iz medija.

U međuvremenu, premijer Crne Gore, Duško Marković izjavio je da će osporeni Nacrt zakona o slobodi veroispovijesti biti pred poslanicima do kraja jula. Rekao je da ljudi koji ga nikada nisu pročitali već nedeljama govore o ovom zakonu.

“Najviši funkcioneri iz Srbije, uključujući i predsednika te zemlje, nisu ga ni pročitali. Najviši predstavnici crkve ga nisu pročitali”, rekao je Marković, dodajući da je zakon donesen u skladu sa najvišim mogućim standardima i uz odobrenje Saveta Evrope.