Međunarodna zajednica pozdravila osudu Ratka Mladića

Međunarodna zajednica pozdravila osudu Ratka Mladića

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove osudio je u utorak bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, na doživotni zatvor, što su pozdravile brojne organizacije i države, uključujući EU, Stejt department, tursko Ministarstvo spoljnih poslova i NATO.

«Konačnom presudom  Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) u slučaju Ratka Mladića privodi se kraju ključno suđenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid, koji se dogodio u Bosni i Hercegovini.

Sećajući se onih koji su izgubili život, naša najdublja saosećanja su sa njihovim voljenima i onima koji su preživeli. Ova presuda će doprineti izlečenju svih koji su patili.

EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju sa međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, odaju počast žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasleđe rata i izgradili trajni mir.

Ovo je preduslov za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU. Takođe je među 14 ključnih prioriteta Mišljenja Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju obezbeđivanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i članovima njihovih porodica. Ne može biti nekažnjivosti », navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Josepa Borrella i komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija.

Stejt department u saopštenju napominje da, „današnja odluka Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom se potvrđuje osuđujuća presuda Ratku Mladiću zbog optužbi za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine donosi meru dugo očekivane pravde žrtvama i njihove porodice u Bosni i Hercegovini.

Kao bivši komandant vojske bosanskih Srba, Mladić je bio ključna figura u kampanji sa zastrašujućim ciljem da trajno ukloni bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine sa teritorije pod srpskom kontrolom. Zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini označavaju jedno od najmračnijih poglavlja istorije nakon Drugog svjetskog rata.

Uprkos naporima počinilaca da ućutkaju svedoke, sakriju dokaze o njihovim zločinima i izbegavaju naloge za hapšenje, pravda je prevagnula u ovom slučaju. Pohvaljujemo hrabrost i otpornost preživelih i njihovih najmilijih koji su se nastavili boriti za službeno priznanje ovih zločina. Kako se približavamo 26. godišnjici genocida u Srebrenici, nadamo se da će presuda Žalbenog veća doneti deo mira žrtvama i njihovim najmilijima. Zahvalni smo na dugogodišnjem radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove na izvršavanju pravde u ovom slučaju.

Sjedinjene Države će nastaviti da traže pravdu, međusobno poverenje i pomirenje kao temelj mira i stabilnosti”.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova je izdalo saopštenje za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da je osuđujuća presuda Ratku Mladiću da, iako nije ublažila bol rođaka žrtava genocida u Srebrenici, bila ispravan čin u smislu pravde.

“Nadamo se da će odluka služiti socijalnom miru i pomirenju u Bosni i Hercegovini i regionu i pomoći u sprečavanju sličnih zločina”, zaključuje se u izjavi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u izjavi: „Pozdravljam odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove da potvrdi osuđujuću presudu za Ratka Mladića. Pošteno je da odgovara za nečuvene zločine nad civilima, uključujući ubistvo hiljada bosanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine.

NATO je pomogao da se okončaju dva etnička rata na zapadnom Balkanu 1990-ih i zatvori mračno i sramotno poglavlje evropske istorije. Region ostaje strateški važan za naš savez. Nastavićemo da doprinosimo stabilnosti i bezbednosti širom zapadnog Balkana, promovišući mir i pomirenje“./ ibna