Međunarodna zajednica reagovala na navodnu korupciju u VSTV-u BiH

Međunarodna zajednica reagovala na navodnu korupciju u VSTV-u BiH

Nedavni slučaj navodne korupcije u Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTV) otišlo je na viši nivo jer su predstavnici međunarodne zajednice u ovoj državi izdali saopštenje kako bi naglasili da nitko nije iznad zakona .

Slučaj su pokrenuli lokalni mediji koji su objavili tajni snimak sa predsednikom VSTV-a, Milanom Tegeltijom i lokalnim biznismenom na sastanku. Treća osoba na snimku bio je inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Marko Pandža, koji je organizovao sastanak. Učesnici su razgovarali o mogućem rešenju sudskog slučaja biznismena, Nermina Aleševića. On je imao prigovor da sudija namerno ne želi raditi na predmetu.

Tegeltija je, kako je zabeleženo, tražio od Pandže da pošalje broj slučaja i obećo Aleševiću da će vidjeti šta je moguće rešenje. Nakon što je otišao, Pandža je od Aleševića tražio da mu da 2.000 KM (oko 1 000 eura) za, kako je rekao, „potkivanje“ nekih osoba, što je uobičajeni izraz za podmićivanje.

Ali, snimak i izjave ljudi koji su bili uključeni u slučaj nisu povezali Tegeltiju s novcem. To je razlog zbog kojeg je Disciplinska komisija VSTV-a odbacila sve optužbe i izjavila da ne postoji odgovornost za Tegeltiju, osim što mu nije bilo dozvoljeno da obećava bilo šta o nekom konkretnom slučaju.

Odluka Komisije izazvala je oštre reakcije u javnosti, ali je slučaj još uvijek otvoren. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, objavio je u četvrtak izjavu u kojoj se navodi da je iznenađen odlukom Komisije da odbaci zahtev za suspenziju podnesenu protiv šefa VSTV-a do istrage o navodima da je bio umešan u podmićivanje.

“Takva situacija je neprihvatljiva”, rekao je visoki predstavnik dodajući da u praksi odluka donosi imunitet svim članovima VSTV-a.

Inzko je apelovao na VSTV da preduzme sve neophodne korake da popravi situaciju i ponovo izgradi poverenje javnosti u instituciju.

Kako je Inzko prebacio loptu na terenu Tegeltije,on je odmah reagovao pismom stranim ambasadorima u BiH, članovima Veća za implementaciju mira u BiH. Tegeltija je u pismu zatražio od ambasadora da ga “zaštite od navoda visokog predstavnika”. Verovatno nije očekivao izjavu koji su mu članovi PIC-a poslali kao odgovor.

U zajedničkoj izjavi OEBS-a, OHR-a, Ambasade SAD, Ambasade Velike Britanije, Ambasade Nemačke, Ambasade Holandije i Ambasade Španije, ambasadori kažu da su “uznemireni zbog nedavnih događaja u vezi sa VSTV-om, a posebno prvostepenom disciplinom odlukom Disciplinske Komisije o navodnom nedoličnom ponašanju predsednika VSTV-a.

„Niko ne sme biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za održavanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da preuzmu odgovornost za svakog nosioca pravosudne funkcije koji je navodno počinio prekršaj. Navodi o nepropisnom ponašanju ili korupciji protiv članova Saveta zahtevaju kompletne i temeljite istrage. Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjavanje. Naprotiv, on jasno daje mnoge mogućnosti kojima bi predsednik VSTV-a trebao odgovarati, uključujući i disciplinske postupke,” kaže se u zajedničkoj izjavi.

Kao i obično, Ruska ambasada u BiH je imala drugačije mišljenje. U odvojenoj izjavi ambasada je rekla da je “neugodno” iznenađena izjavom koju je Kancelarija visokog predstavnika potpisala zajedno s drugim ambasadama u BiH u vezi sa ovim slučajem.

“Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini je neugodno iznenađena izjavom Kancelarije visokog predstavnika o pokušajima da se potkopa dostojanstvo pravosudnih organa BiH, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i njegovog predsednika,” kaže se u saoptenju iz ambasade.

Umesto da podrže nezavisnost ovih institucija, naglašava ambasada, OHR je odlučio da “izvrši pritisak na institucije suverene Bosne i Hercegovine sa arogantnim uplitanjem u njihov rad i nametanjem vlastitih pogleda o tome kako rešiti ovaj problem.”

“Smatramo da je takvo ponašanje neodgovorno. OHR je dužan da iznese stavove cele međunarodne zajednice, a ne nekih članova po vlastitom izboru ili vlastitog stava”, kazala je ruska ambasada ponovivši da je mešanje u rad pravosudnih organa neprihvatljivo.

Očigledno je da će slučaj još dugo biti u fokusu interesa javnosti. Nažalost, on je već uzdrmao poverenje u državne institucije i ne doprinosi normalizaciji situacije u BiH.