Međunarodna zajednica u BiH traži formiranje vlade na svim nivoima

Međunarodna zajednica u BiH traži formiranje vlade na svim nivoima

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark i premijer Republike Srpske Radovan Višković složili su se u sredu u Banja Luci da je formiranje Saveta ministara i vlasti u Federaciji BiH /FBiH/neophodno što je pre moguće, s obzirom da je to je preduslov za dalje kretanje BiH napred na evropskom putu.

Višković je naglasio da neuspeh u formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH, jedanaest meseci posle izbora, onemogućava da se vlasti uhvate u koštac sa mnogim životnim i ekonomskim pitanjima, saopštio je Biro za odnose sa javnošću vlade RS.

“Građani očekuju da će izabrani predstavnici vlasti rešiti te probleme”, rekao je Višković.

U međuvremenu, šef misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je da veruje da se pitanje članstva Bosne u NATO-u koristi da bi se odložilo formiranje institucija vlasti.

“Neformiranje vlasti u BiH predstavlja prepreku za implementaciju reformi koje su neophodne da bi zemlja napredovala u svom procesu evroatlantskih integracija”, rekao je on.

Tri člana Predsedništva BiH ne slažu se oko Godišnjeg nacionalnog plana, što je preduslov za zemlju da otvori akcioni plan za članstvo (MAP) sa NATO-om. Međutim, u isto vreme nisu imenovali novog predsednika Saveta ministara, institucije koja je neka vrsta državne vlade.

I dok hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović, žele da se zemlja pomeri napred sa ovim procesom, srpski član Milorad Dodik žestoko se tome protivi. Novi predsedavajući Saveta ministara trebalo bi da bude iz Dodikove stranke, a druga dva člana Predsedništva odbijaju da glasaju za njegovo postavljenje dok se ne pošalje ANP.

Berton je rekao da OEBS traži od članova Predsedništva BiH da “postignu kompromis u ovim pitanjima da bi ostvario napredak”.

“OEBS nema stav da li bi BiH trebalo da postane član NATO-a ili ne”, naglasio je on, dodajući da bi građani trebalo da donesu odluku o tome.