Međunarodna zajednica zabrinuta zbog nacrta Zakona o javnom redu i miru RS

Međunarodna zajednica zabrinuta zbog nacrta Zakona o javnom redu i miru RS

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Kancelarijom visokog predstavnika, vide nedavnu retoriku i inicijative u Republici Srpskoj (RS) kao udaljavanje od standarda EU, uprkos iskazanoj predanosti vlade Vlade Republike Srpske evropskim integracijama.

„Politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju provesti reforme koje će BiH dovesti do evropskih standarda i demokratskih normi. Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija su osnovni elementi zdrave, funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za odgovornost vlada i lidera. Opozicioni glasovi, organizacije civilnog društva, mediji i miroljubivi protesti poput onih u pokretu Pravda za Davida ne bi se trebali smatrati pretnjom bezbednosti. Zakonodavne promene koje ovlašćuju vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije, ili kriminalizuju slobodno vršenje službene dužnosti, služe samo za podrivanje demokratije“, izjavili su predstavnici međunarodne zajednice u zajedničkoj izjavi.

Prema izjavi, MUP RS je dostavio nacrt Zakona o javnim okupljanjima stručnjacima međunarodne zajednice za pravnu reviziju i komentare; isto bi trebalo učiniti i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

“Bez promena koje bi ih uskladile sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, oba zakona bi se mogla koristiti za nepropisno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti stavljaju nepotrebna ograničenja na javna okupljanja i ograničavaju mogućnost medija da izveštavaju o važnim događajima; oni takođe nose preterano stroge kazne za njihovo kršenje. Pozivamo sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzele potpisivanjem posebnih međunarodnih konvencija EU i UN o ljudskim pravima“, navodi se u saopštenju.

OHR i ambasade snažno podržavaju izjavu EUSR / Delegacije EU izražavajući zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i redu RS. Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH (EUSR) zabrinuti su da bi nacrti amandmana na Zakon o javnom redu i miru RS, ako budu usvojeni, negativno uticali na ostvarivanje temeljnih sloboda u Republici Srpskoj, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Shodno tome, pozivaju vlasti RS da preispitaju nacrt amandmana kako bi ih uskladili sa standardima EU i međunarodnim standardima. EU je spremna da pruži pomoć u tom pogledu.

“Napominjemo da će Narodna skupština RS na sednici 16. aprila razmotriti niz nacrta zakona, uključujući i nacrt amandmana na Zakon o javnom redu i redu RS. Pozdravljamo iskazanu spremnost ministra Dragana Lukača da poboljša nacrte amandmana i pozivamo Narodnu skupštinu RS da preuzme na sebe sve promene koje bi Zakon o javnom redu i miru približile EU i međunarodnim standardima, pre nego što nacrt bude usvojen u drugom čitanju“, izjavila je Delegacija EU.

Osporeni nacrt zakona predviđa kazne za one koji ometaju policijske službenike tokom njihovog rada, ali ne preciziraju šta je definicija „uznemiravanja“ i ko je odgovoran za utvrđivanje je li novinar ili fotoreporter zaista učinio policijski posao nemogućim. Takođe, u nacrtu je rečeno da je zabranjeno praviti fotografije i video snimke policijskih službenika tokom njihovih dužnosti.

 

Mladen Dragojlović