Merhaba, Dodik!

Merhaba, Dodik!

“Merhaba asker!” je nešto što niko nije verovao da će se čuti od predsedavajućeg Predsedništva BiH, Milorada Dodika.

Ali, čuda su moguća i Dodik je to rekao ispred počasnog voda na početku zvanične posete Ankari, Turska. Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je članove Predsedništva BiH da posete Tursku kako bi potpisali nekoliko sporazuma i memoranduma. Dodik i bošnjački član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, otputovali su u Ankaru, dok je treći član, Željko Komšić, morao ostati u državi jer je nedavno imao zdravstvenih problema i lekari su mu rekli da će biti bolje da ne ide sa ostalima, ali je na put poslao svog predstavnika.

Erdogan i Dodik potpisali su u četvrtak u Ankari revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumevanju o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, koji predviđa dinamizaciju procesa u izgradnji dela puta kroz BiH.

“Razgovarali smo i o energetici, turizmu, poljoprivredi i stočarstvu. Nastavljamo ohrabrivati ​​privatne kompanije da deluju i investiraju u BiH. Radimo na jačanju veza u oblasti kulture i ljudskih odnosa”, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari nakon sastanka sa Dodikom.

On je naglasio da će Turska pružiti svu podršku gasovodu Turski tok kroz BiH.

Dodik je naglasio da razume predsednika Turske za podršku pridruživanju BiH NATO-u, što je razumljivo jer je Turska članica NATO-a.

“Želeo bih izraziti svoje zadovoljstvo jer je turski predsednik bio spreman slušati i ceniti naše različite pristupe putu NATO-a, koje imamo u BiH”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka s turskim predsednikom.

Dodik je rekao da je sastanak bio jedinstvena prilika za razgovor o saradnji između Turske i BiH, koja je sada odlična.

“Izrazili smo zahvalnost što nam je pružena prilika da budemo ovde i svedočimo visokom stepenu razumevanja u različitim segmentima naše saradnje. Razgovori su bili sveobuhvatni i pošteni. BiH i Turska nemaju otvorena pitanja na bilateralnom nivou, ali imaju najveći broj bilateralnih sporazuma, protokola, kao što su oni iz energetskog sektora“, rekao je Dodik.

Ove izjave izgledaju kao uobičajene izjave nakon važnog sastanka. Dakle, šta je sa Dodikom i “Merhaba asker”?

Pre samo nekoliko meseci, prema izjavama Dodika, Erdogan je bio čovek koji radi protiv Srba u Bosni i Hercegovini, koji pokušava uspostaviti novo “Otomansko carstvo”, koji BiH smatra turskom državom itd.

Svaka turska službena izjava o BiH bila je smatrana “mešanjem Turske u unutrašnje odnose u državi”.

“Turska je značajan remetilački upravo zato što se selektivno ponaša i koristi svoj ogromni ekonomski i politički potencijal da bude isključivo na jednoj strani”, rekao je Dodik u to vreme.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je Dodik promenio mišljenje. Moguće je da je konačno shvatio da njegova namera da bude predstavnik samo srpskog naroda u Predsedništvu BiH nije dobar stav prema odnosima s onima koji mogu biti od pomoći u budućnosti. Erdogan je ključna osoba u pregovorima o podružnici turskog toka u BiH i jednom ogranku u Republici Srpskoj.

Drugi razlog može biti činjenica da je on želio zadržati svoj položaj predsedavajućeg i pokazati svima da je njegov mandat na toj poziciji čvrsto u njegovim rukama. Zbog toga Džaferoviću nije pustio da on na ceremoniji dobrodošlice kaže „Merhaba Asker“.

Treći i najveći mogući razlog je da je shvatio da Erdogan ima veoma jake veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg Dodik smatra zaštitnikom Srba u BiH i njega lično. Iz te pozicije bilo bi veoma loše da ne gradi dobre odnose sa Erdoganom.

U budućnosti, kako sada izgleda, BiH će vidjeti više promena u Dodikovom ponašanju. Jednog dana, on će možda postati pravi predstavnik svih građana BiH.