Merkel: Prva poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom bi se mogla otvoriti već ove godine

Merkel: Prva poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom bi se mogla otvoriti već ove godine

Nemačka kancelarka Angela Merkel iznela prioritete rotirajućeg predsedavanja EU u narednih šest meseci, pozivajući se o pitanju proširenja EU na pregovore samo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, navodi agencija MIA u Briselu.

Zapadni Balkan, Afrika, borba protiv dezinformacija, imigracije, Rusija i Kina predstavljaju glavne prioritete Nemačke u spoljnoj politici za narednih šest meseci.

„Pregovori o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom trebalo bi da se odvijaju ove godine i prva poglavlja bi trebalo da budu otvorena“, rekla je Angela Merkel poslanicima parlamenta danas popodne.

Za Merkel, početak pregovora sa Skopljem i Tiranom predstavlja važnu poruku u vezi sa opredeljenošću EU da evropski tok Zapadnog Balkana privede kraju.

Ako dve zemlje zadrže trenutni tempo reformi, prvi krugovi pregovora mogli bi se otvoriti već u novembru ili decembru. Nemačko predsedavanje planira da to pitanje uvrsti na dnevni red EU u novembru. Do tada, Evropska komisija će takođe morati da objavljuje redovne izveštaje o napretku reformi u svim zemljama regiona.

Prošle nedelje je Evropska komisija podnela Savetu EU nacrt pregovaračkog okvira EU za Severnu Makedoniju i Albaniju. / ibna