Merkel u Istanbulu pozvala Erdogana da poboljša odnose sa Grčkom i Kiprom

Merkel u Istanbulu pozvala Erdogana da poboljša odnose sa Grčkom i Kiprom

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan, tokom posete Angele Merkel Istanbulu, istakaoje važnost postizanja sporazuma u vezi s libijskim problemom, upozoravajući da su lošiji dani iza ugla.

„Sukob u Siriji nije zahvatio samo susedne zemlje poput Turske, već i Nemačku i Evropu. Ako u Libiji uskoro ne zavlada mir, stanje haosa će uticati na ceo mediteranski bazen. Moramo ubrzati proces pronalaska rešenja ako ne želimo da se terorističke organizacije, kao što su Islamska država i Al-Kaida, uzdignu iznad naših glava”.

Nemačka kancelarka spomenula je pozitivan doprinos Turske pitanju izbeglica.

Nakon svečanog prijeme Merkelova i Erdogan su se uputili prema Vahdettin paviljonu poslednjeg sultana Otomanskog carstva, koji je danas predsednička rezidencija u Istanbulu.

„Ako želite da razgovarate sa EU, prvo morate da se rešite stvari sa Grčkom i Kiprom“

Nakon oko dva i po časa razgovora, na konferenciji za štampu, Angela Merkel je podsetila turskog predsednika da Ankara treba da poboljša svoje odnose sa Grčkom i Kiprom kako bi nastavila pregovore sa EU i o pitanju carinske unije.

Upitan da li će Nemačka podržati Tursku nakon preuzimanja predsedavanja EU, Merkel je odgovorila da „obe naše zemlje žele da carinska unija ide dalje. Ali, postoje razlike sa Grčkom i Kiprom. Da bi se takav korak preduzeo, svi u Uniji moraju biti jednoglasni“, objasnila je ona.

Erdogan: „Nastavićemo da podržavamo Sarraja“

Turski predsednik zahvalio se Angeli Merkel na organizaciji samita Berlinskog procesa o Libiji, ističući da je Turska jedna od zemalja koje su nemačkoj inicijativi dale najiskreniju podršku. Turski predsednik je rekao da „intenziviranje napada od strane snaga pokretača državnog udara Haftara pokazuje da ta osoba nema nameru da pravi kompromise“ i da ga je „pokvarila i podrška koju je dobio“. “Odlučni smo da ne ostavimo svoju braću u Libiji same i nastavićemo da podržavamo Sarraja”, izjavio je Erdogan.

Angela Merkel izrazila je nadu da će Haftar preduzeti pozitivne korake

Upitan o Libiji, turski predsednik je rekao da je proces u Turskoj nacionalnoj skupštini, o vojnim snagama u Libiji i obuci Sarrajevih pristalica, završen. „U skladu sa zakonom smo poslali našu delegaciju i to ćemo i da nastavimo. Nećemo ostaviti Sarraja samog. Spremni smo da ponudimo pomoć na bilo koji način“, rekao je on.

Erdogan je dodao da je imao problema da razume kako je Haftar uspeo da dobije podršku nekih zemalja, optužujući ga da je napustio Moskvu i čak nije potpisao odluku u Berlinu u 55 tačaka. Kritikovao ga je da nije dosledan, tvrdeći da ga podržavaju Abu Dabi, Egipat i Vagnerov tim.

Bilo je neslaganja pred novinarima i kamerama kada je Merkel rekla da je „važno da sve strane podrže 55 tačaka. Nije bilo prirodno prilagoditi sve na 55 bodova. To je težak proces. Sarraj je prihvatio primirje i stavio svoj potpis na njega, a i Haftar ga je prihvatio“, rekla je ona.

Erdogan je tada odgovorio, insistirajući da Haftar nije stavio svoj potpis, da je samo usmeno prihvatio primirje. “Niko ne zna šta će Haftar uraditi sutra, samo kažem”, naglasio je on.

Merkelova je tada intervenisala rekavši da je Haftar i sam prihvatio primirje i objavio ime za vojnu komisiju. Turski predsednik još jednom se umešao i zapitao se: „Gospođo kancelarko, možda je prihvatio, ali da li je potpisao? Nije “, uz primedbu Merkel da je moglo da bude nekog nesporazuma. „Haftar nije zaista rekao da je prihvatio 55 tačaka. Pristao je samo na prekid vatre. I nije se potpisao dok je bio u Moskvi. U pravu ste u vezi s tim“, dodala je nemačka kancelarka.

“Ankara poziva na razgovore o paketu rešenja u Egeju” !!!

Ankara je još jednom dala izjavu o teoriji demilitarizacije egejskih ostrva, ali ovaj put je pozvala na raspravu o svim pitanjima koja se tiču Egeja, uključujući hašku alternativu.

„Želimo da se pitanje kršenja statusa demilitarizacije Egejskih ostrva, zajedno sa drugim egejskim problemima, reši razgovorom. A kad to kažemo, ne isključujemo metode mirnog rešavanja oko kojih ćemo se složiti, uključujući Međunarodni sud pravde“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy u izjavi.

„Kao što je naš predsednik predložio tokom pregovora sa premijerom Mitsotakisom, kako u Njujorku, tako i u Londonu, naša zemlja je spremna da revitalizuje sve kanale komunikacije, uključujući istraživačke kontakte sa Grčkom, pa čak i otvaranje novog kanala komunikacije u vezi sa Istočnim Mediteranom.

Ali umesto da Grčka pozitivno odgovori na ovaj predlog, umesto da oni sednu i razgovaraju sa nama, kao i obično, oni odlaze i žale se u EU, nadajući se da će dobiti pomoć drugih. Ovakav stav nije ozbiljan dobrosusedski odnos. Grčka pravi veliku grešku nadajući se da će doći do rezultata koristeći treće zemlje kad god se nađu priterani uz zid“, zaključuje se u saopštenju.

Ankara pokazuje svoju nameru da dokaže da u Egejskom moru postoji mnogo više otvorenih pitanja, pokrećući i pitanje demilitarizacije, dok Grčka prihvata dijalog i tvrdi da se sa Turskom ne slaže jedino oko pitanja kontinentalnog pojasa. / ibna