Mesec dana pritvora za Katicu Janevu

Mesec dana pritvora za Katicu Janevu

Makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva zadržana je sinoć u pritvoru.

Nadležni sud odredio joj je 30 dana pritvora nakon što je juče uhapšena na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal zbog umešanosti u organizovani kriminal, korupciju i zloupotrebu službenog položaja. Bila je umešana u slučaj nazvan “Reket”, u kojem je Specijalno tužilaštvo optužilo biznismena Orcea Kamčeva da je platio 1,5 miliona evra da bi okončao otvoreni slučaj pranja novca i organizovanog kriminala.

Joveski je rekao da dokazi pokazuju da je Janeva osigurala privatnu korist u iznosu od 290 000 denara (oko 4.705 eura) koristeći svoj uticaj u postupku protiv osumnjičenog u slučaju „Empire“.

Rekao je da je šefica Specijalnog javnog tužilaštva zloupotrebila ovlaštenja radi privatne koristi nakon što je potpisala naredbu za puštanje osumnjičenog iz zatvora i vraćanje njegovog pasoša. Takođe je predložila da se osumnjičenom u istrazi u slučaju „Empire“ omogući olakšani položaj tako što će se smatrati svedokom u istrazi.

Tužilac za organizovani kriminal Vilma Ruskoska rekla je da je pritvor za Janevu neophodan korak. Lokalni mediji izveštavaju da je Janeva odvedena u zatvor Šuto Orizari u Skoplju kasno sinoć, a danas će prisustvovati sahrani svoje majke, koja je umrla juče u Đevđeliji./ibna