Meta: Albanija se smanjuje i stari u dramatičnom tempu

Meta: Albanija se smanjuje i stari u dramatičnom tempu

„Albanija se smanjuje i stari, vrlo dramatičnim tempom, kao nijedna druga država u Evropi“, izjavio je u utorak albanski predsednik Ilir Meta.

Meta je takođe izjavio da “u istraživanju koje je nedavno objavio “Economist” najgori scenario predviđa da će do 2100. godine u Albaniji biti svega 860 hiljada ljudi.

„Stopa starenja je takođe šokantna: prosečna starost ove godine je 37,2 godine, ali se nakon 10 godina predviđa da poraste na 42,1 godinu“, rekao je Meta.

“Ne može biti veće tuge!”, dodao je on

„Zemlja koju je Bog blagoslovio izvanrednom lepotom i prirodnim bogatstvom kakvih nema mnogo zemalja na svetu sve se više i više napušta“, podvukao je šef države.

Kako je rekao, „iako vlade mogu imati koristi od emigracije u kratkom roku, jer će to dramatično smanjiti stopu nezaposlenosti ili povećati prihode od doznaka, u budućnosti će neposredni i agresivni neodziv na ovu pojavu imati katastrofalne posledice posebno za mesto poput našeg”.

„Sada je vreme za vraćanje nade i poverenja da albansko sunce sja za sve, a ne za nekolicinu. Vreme je da se orlovi vrate u svoje gnezdo! “, zaključio je Meta. / ibna