Meta najavio nominaciju Albanije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN

Meta najavio nominaciju Albanije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN

Albanski predsednik Ilir Meta pozvao je u ponedeljak zemlje UN da podrže kandidaturu Albanije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti.

„Kandidaturom Albanije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN-a za godine 2022. – 2023. zemlja se opredeljuje da će uložiti sve napore da održi međunarodni mir i bezbednost, podrži razvoj demokratije i zaštiti ljudska prava“, rekao je predsednik Meta tokom sastanka na visokom nivou povodom 75. godišnjice osnivanja Ujedinjenih nacija.

Pored toga, Meta se usredsredio na vrednost Albanije kao faktora mira. „Moja zemlja, nastavio je, u potpunosti deli viziju bezbednijeg regiona, sa jasnom evropskom perspektivom, kao i integrisane i održive mehanizme za rešavanje i borbu protiv novih bezbednosnih pretnji“.

“Čvrsto verujemo da su efikasan multilateralizam i integrisani pristup jedini način za rešavanje i prevazilaženje izuzetno složenih pitanja koja se odnose na obezbeđivanje i održavanje mira i bezbednosti međunarodne zajednice”, rekao je Meta, dodajući da Albanija snažno podržava viziju generalnog sekretara i agendu za ambiciozne reforme tri stuba sistema Ujedinjenih nacija.

„Albanija je država koja je podržavala i podržava sve međunarodne napore u cilju svetskog mira i bezbednosti. Pored toga, naša zemlja sprovodi konstruktivnu regionalnu politiku, zasnovanu na principima dobrosusedskih odnosa i poštovanja prava manjina“, rekao je predsednik Meta.

„Od početka je Albanija prihvatila ovu svetsku organizaciju i postala je članica 1955. godine. Albanija je prihvatila i primenila principe UN-a, koji su se, kroz Povelju, zalagali za održavanje i sprovođenje međunarodnog mira i bezbednosti, radi unapređenja saradnje u rešavanju međunarodnih socijalnih i ekonomskih problema i da radi na jednakosti i promociji ljudskih prava. Albanija je zemlja koja je podržavala i podržava sve međunarodne napore u cilju svetskog mira i bezbednosti. Pored toga, naša zemlja sprovodi konstruktivnu regionalnu politiku, zasnovanu na principima dobrosusedskih odnosa i poštovanja prava manjina“, rekao je Meta.

„Ujedinjene nacije, rođene iz pepela Drugog svetskog rata, stvorene su da spasu buduće generacije od ratova koji su dva puta, u prvoj polovini dvadesetog veka, doneli neviđenu tugu čovečanstvu. Kako je međunarodna zajednica uspela da spreči velike vojne eksplozije prošlog veka, sve države članice na ovoj 75. godišnjici Ujedinjenih nacija suočene su sa novim i nevidljivim neprijateljem globalnih razmera. Pandemija COVID-19 uronila je svet u ozbiljnu zdravstvenu i ekonomsku krizu koja nije viđena skoro čitav vek. Međutim, za razliku od iskustava iz Drugog svetskog rata, ovog puta smo svi zajedno na jednom frontu, svi se borimo protiv globalne pandemije COVID-19“, naglasio je Meta.

Predsednik Meta je nastavio: „Čvrsto verujemo da Ujedinjene nacije, 75 godina nakon svog osnivanja, ostaju kamen temeljac multilateralne saradnje zasnovane na pravilima koja koristi globalnoj zajednici u celini. Moramo se pozabaviti nedostatkom poverenja, kako u UN, tako i u širem multilateralnom kontekstu. Zbog ovog deficita zemlje gube poverenje u multilateralne institucije, posebno u UN. Konsenzus postignut u političkoj deklaraciji o proslavi 75. godišnjice Ujedinjenih nacija jasan je znak naše dobre volje i naše sposobnosti da zajedno radimo na ponovnoj izgradnji još čvršće, odgovornije multilateralne arhitektonske strukture, efikasnije i održivije“.

Šef albanske države je rekao da „sukobi neće biti rešeni i nećemo moći da imamo održiv razvoj, bez ravnopravnog i aktivnog učešća žena i mladih na svim nivoima. Štaviše, ljudska prava se nikada ne mogu u potpunosti poštovati ako ih ne uživaju, a takođe pokrivaju sve slojeve našeg društva“./ ibna