Meta: Napuštanje poljoprivrede i turizma bilo je namerno

Meta: Napuštanje poljoprivrede i turizma bilo je namerno

Albanski predsednik Ilir Meta izrazio je zabrinutost tokom televizijskog intervjua onim što je opisao kao iskakanje Albanije iz procesa evropskih integracija, kako je rekao, „ispadanje iz šina čitave države“.

„Godinama sam veoma zabrinut zbog fenomena albanskog stanovništva, jer oni mladima nisu dali mogućnost da ostanu u zemlji, nisu uložili u kvalitetno obrazovanje u skladu sa zahtevima tržišta rada i nisu da im ponudi mogućnost bolje plaćenog posla“, rekao je Meta.

Predsednik Albanije se takođe fokusirao na poljoprivredu i turizam, izrazivši zabrinutost zbog namernog napuštanja poljoprivrede i turizma. „Ako pogledamo politike podrške, one su bile vrlo fiktivne i propagandne, što u osnovi isključuje i ne podržava poljoprivrednike“, istakao je Meta.

U nastavku intervjua, albanski predsednik je primetio da je „državna pomoć bila vrlo mala, gotovo deset puta manja nego u Severnoj Makedoniji ili šest puta manja nego na Kosovu. Drugim rečima, poljoprivrednicima pružamo najnižu podršku u poređenju sa svim zemljama u regionu.”

U međuvremenu, prema njegovim rečima, potencijal za poljoprivrednu proizvodnju, stočarstvo, za albansku poljoprivredno-prehrambenu industriju je odličan.

„Zemlja mora da ulaže u poljoprivredu, turizam, agroturizam, u ovim oblastima koje su od vitalnog značaja za Albaniju i istovremeno povezane sa većinom albanskih porodica od Sarande do Tropoje. „Ovo je najveći potencijal koji Albanija ima i koji može da obezbedi održiv ekonomski razvoj zemlje“, zaključio je Meta./ ibna