Meta: Navodi Haškog tribunala polarizuju situaciju i imaju za cilj promenu stanja na Kosovu

Meta: Navodi Haškog tribunala polarizuju situaciju i imaju za cilj promenu stanja na Kosovu

Albanski predsednik Ilir Meta komentarisao je navode o ratnim zločinima protiv bivšeg kolege Hašima Tačija i drugih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Tokom TV intervjua, Meta je rekao da je nedavno večerao s Tačijem u svom domu i rekao je da je ovaj bio smiren i spreman da se suoči sa bilo kakvim optužbama.

Pored toga, Meta je rekao da nema zvaničnih informacija o optužbama, ali napomenuo je da se takva situacija očekivala, iako je bilo nade da Sud neće potvrditi optužnicu.

„Ali, prema procedurama koje su poznate, u takvoj instituciji je ovo neverovatno teško ili se nikada ranije nije dogodilo. Zbog toga potvrđivanje optužnice nije bilo neočekivano, jer su tužilaštvo i Sud uspostavljeni i dato je stotine miliona evra da bi se rešile ove sumnje za koje se zna da imaju političku pozadinu, a koje su Srbija i njeni saveznici podgrevali skoro dve decenije“, rekao je Meta.

Upitan da li ova situacija utiče na strukturu OVK, Meta je rekao da je cela svrha da se nanese šteta ne samo u vezi rata na Kosovu, već i pokušaja preokretanja situacije na Kosovu, koje je postiglo veliki uspeh.

„To je pokušaj Srbije da spreči ujedinjenje Kosova i njegovo dalje priznavanje, kao i da stvori unutrašnje podele i situacije koje će se koristiti za izazivanje krize ili proći kroz teška iskušenja“, rekao je Meta.

Prema Meti, ovo je cena onoga što je Kosovo postiglo.

„Vidljivo je snažno sponzorstvo Srbije i njenih jakih saveznika u Savetu bezbednosti, a takođe je došlo do kompromisa između SAD-a, Britanije, Nemačke i kosovskih saveznika. Ne bavimo se ličnim optužbama. Suočeni smo sa političkim optužbama i pokušajima da se ocrni političko vođstvo OVK. Bilo je teško zamisliti da će Tači biti izostavljen iz ovih optužbi i napora da sprovede takav proces“, rekao je Meta.

Na pitanje da li je razgovarao sa Tačijem u tom periodu, Meta je rekao da je sa njim dobro jeo.

„Razgovarali smo, bili smo na velikoj večeri u mojoj kući. Zajedno sa gospodinom Pacollijem i drugim kolegama. Bio je svestan situacije, ali i vrlo smiren. Njegovo ponašanje je bilo odgovorno i dostojanstveno“, rekao je Meta za Hašima Tačija. / Ibna