Meta: Poštovanje sporazuma od 5. juna je ključ za političku i ekonomsku stabilnost

Meta: Poštovanje sporazuma od 5. juna je ključ za političku i ekonomsku stabilnost

„Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je dala sumornu prognozu za blisku budućnost albanske ekonomije, najnegativniju ne samo u odnosu na balkanske zemlje već i za čitav region EBRD-a“, rekao je danas albanski predsednik Ilir Meta.

Posebno je naglasio da „očekuje se da će se ekonomski rast zemalja Zapadnog Balkana smanjiti za 5,1% 2020. godine kao rezultat kolapsa turističkog sektora, poremećaja globalnog lanca snabdevanja, niske industrijske proizvodnje, smanjenja stranih investicija, kao i doznake iz dijaspore“.

„Prognoza ekonomskog rasta za Albaniju za 2020. godinu je recesija -9,0% veća u poređenju sa zemljama u regionu“, rekao je Meta, dodajući da je „ekonomski pad u Albaniji dvostruko veći od proseka ostalih zemalja u regionu“.

„Pandemija je uticala na učinke turizma toliko da je pad turističke aktivnosti doprineo više od 1/5 pada ekonomskog rasta“, nastavio je albanski predsednik.

Takođe je naglasio da se „izvoz za period od sedam meseci 2020. smanjio na -17%, u poređenju sa istim periodom prošle godine“.

„Najveći pad izvoza dogodio se sa Italijom, od oko 40% za period mart – maj 2020, dok je smanjenje doznaka na više od 1/5 negativno uticalo na pad potrošnje“, rekao je Meta, dodajući da bi „pod ovim okolnostima, svaka dalja eskalacija političke krize u zemlji ugrozila stabilnost i bezbednost građana“.

„Vreme je da se toga oslobodite i krenete dalje. Poštovanje sporazuma od 5. juna je, dakle, ključ političke stabilnosti, ali i nacionalne ekonomije i svake albanske porodice. „Vreme je da idemo dublje!“, naglasio je Meta./ ibna