Michel: Sporazum EU-Turska ostaje baza za partnerstvo u pitanju migracija

Michel: Sporazum EU-Turska ostaje baza za partnerstvo u pitanju migracija

Kako je saopšteno iz Evropskog saveta, predsednik ove institucije, Charles Michel, i turski predsednik Recep Tayyip Erdogan sastali su se danas u Ankari. Visoki predstavnik EU za spoljne i poslove bezbednosti, Josep Borrell, takođe je učestvovao u razgovorima.

Sastanak je bio neophodan i otvoren. Situacija sa migracijama na pomorskim i kopnenim granicama EU i kriza u Siriji bile su glavne teme sastanka.

Predsednik Evropskog saveta ponovio je njegovu podršku Grčkoj, Bugarskoj i Kipru. Takođe je pozdravio napore Turske u zbrinjavanju miliona izbeglica. Sporazum EU-Turska ostaje baza za partnerstvo po pitanju migrantske krize. To je dogovoreno u dobroj nameri i uz priznavanje neophodnosti nastavka napora sa obe strane.

Smanjenje tenzija oko sadašnje migrantske situacije je neophodno. Evropa je spremna da pojača podršku Sirijcima u Turskoj i njihovim domaćinima.

Održiv prekid vatre i dugoročno političko rešenje za krizu u Siriji je hitno potrebno. Svi učesnici moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo. Humanitarni pristup je takođe neophodan i Evropa je voljna da pruži dodatnu pomoć onima koji su raseljeni u Idlibu./ibna