Mickoski najavljuje ukidanje Prespanskog sporazuma, reakcije iz SDSM i DUI

Mickoski najavljuje ukidanje Prespanskog sporazuma, reakcije iz SDSM i DUI

Sporazum iz Prespe još uvek je tema za raspravu među političkim strankama u Severnoj Makedoniji. To je vidljivo i u sklopu kampanje za vanredne parlamentarne izbore 12. aprila iduće godine.

Lider VMRO-DPMNE Hristjan Mickoski rekao je danas u intervjuu u emisiji “Utrinski brifing” da će, ukoliko obezbedi dve trećine glasova poslanika, ukinuti Sporazum iz Prespe. “Rekao sam to i ranije – ako budemo imali dve trećine u Parlamentu, nastavićemo sa tim procesom”, rekao je Mickoski.

Lider DUI, Ali Ahmeti, sa kongresa svoje stranke u Skoplju poslao je Mickoskom poruku da se, bez poštivanja sporazuma sa Grčkom i Bugarskom i Okvirnog sporazuma (jezički zakon), ne treba nadati mogućoj koaliciji sa DUI-om za buduću vladu.

„Želimo da budemo snažni i čvrsti u pravcu punog poštovanja Ohridskog sporazuma, Prespanskog sporazuma i Sporazuma o dobrosusedstvu. Nema povratka nazad. Nema ni prostora ni vremena za gledanje unazad. Ovo su pitanja koja su zatvorena i pružaju sigurniju budućnost za Republiku Severnu Makedoniju “, rekao je Ahmeti u subotu na skupu na kojem je ponovo izabran za vođu DUI.

Socijaldemokratska unija (SDSM) odlučna je da Sporazum iz Prespe bude istorijski dokument koji garantuje budućnost zemlje. SDSM napominje da Mickoski daje populističke izjave kako bi manipulisao javnim mišljenjem./ibna