Migraciona politika se pokazala kao trn u oku Mitsotakisovoj Vladi

Migraciona politika se pokazala kao trn u oku Mitsotakisovoj Vladi

Novoimenovani grčki ministar za migraciju i politiku azila Notis Mitarakis objavio je spisak Vladinih prioriteta u ovom osetljivom političkom pitanju, koji uključuju i napore za suzbijanje tokova migranata i izbeglica koji stižu u Grčku iz susedne Turske i drugih zemalja regiona.

Gostujući u nedjelju na istočnom egejskom ostrvu Samosu, Mitarakis je rekao da Grčka mora bolje zaštititi svoje morske granice i nastojati da vrati ljude koji nemaju pravo na azil u Grčkoj u Tursku i zemlje porijekla.

Grčka vlada planira da formira skup centara za migrante i izbeglice u kontinentalnoj Grčkoj, kako bi preuzela deo tereta takozvanih “ostrva na prvoj liniji” koja primaju velike dotok ljudi. Ministar je priznao da će projekat biti težak, ali zatražio je saradnju i jedinstvo u traženju najboljih rešenja na najbrži mogući način.

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis odlučio je prošle sedmice da ponovo uspostavi ministarstvo za politiku migracija, nakon što ga je ukinuo kada je njegova stranka Nova demokratija došla na vlast u julu 2019. godine.

Glavna opoziciona stranka SIRIZA žestoko je kritikovala postupanje premijera u vezi sa migrantskom i izbegličkom krizom, posebno se fokusirajući na odluku o ukidanju ministarstva koju je uspostavila prethodna administracija na čelu sa Alexisom Tsiprasom.

U nedavnom intervjuu, Mitsotakis je priznao da je ukidanje Ministarstva bila greška, naglašavajući nameru Vlade da se pozabavi pitanjem izbeglica i migranata, što je navelo stanovnike na ostrvima kao što su Hios, Lesvos i Samos, da organizuju proteste zbog ovakve državne politike u ovoj oblasti.

Mitarakis, koji je takođe posetio Lesvos u nedelju, nalazi se na turneji tokom koje će da sasluša ljude na ostrvima i pokuša da smanji burne reakcije i kritike protiv Vlade. Stanovnici čak planiraju generalne štrajkove kako bi iskazali svoj protest, jer sadašnje događaje smatraju rezultatom neuspešne politike u pitanjima dolaska velikog broja izbeglica i migranata. / Ibna