Migranti će biti premešteni u srpsko selo Lipa

Migranti će biti premešteni u srpsko selo Lipa

Uprkos protestima Srba u Federaciji BiH, posebno onih koji su imali domove u selu Lipa, u Unsko-sanskom kantonu (USC), policija je započela premeštanje migranata u ovo selo. Radi se o novootvorenom prihvatnom kampu, smeštenom između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Pre rata ’92 -95, selo su naseljavali Srbi, a velika većina njih je pobegla na kraju rata i našla utočište u Republici Srpskoj.

Pošto je Federacija BiH objavila odluku o formiranju kampa za migrante u ovom selu, bivši stanovnici su istakli da su čekali 25 godina da Vlada obnovi neke osnovne resurse za njihov povratak, ali to se nikada nije dogodilo. Sada, u samo mesec dana od donošenja odluke, svi uslovi za život su tu, uključujući internet i telefonsku mrežu.

“Izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa kod Bihaća poruka je da Srbi nisu dobrodošli u Federaciji BiH”, kaže srpski poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta.

On je rekao medijima da je “činjenica da su vlasti FBiH uspele da u kratkom roku naprave naselje za migrante u srpskom selu Lipa jasan pokazatelj da su oni efikasni samo kada je reč o uzurpaciji i uništavanju srpske imovine u FBiH”.

On napominje da, s druge strane, niz problema sa kojima se susreću srpski povratnici širom Federacije BiH nikada neće biti uvršten na dnevni red.

„Kako ga nazivaju, prihvatni centar je dosad najhumanije utočište migranata, pa s pravom možemo sumnjati da bi to moglo biti trajno rešenje. Međutim, predratnim stanovnicima poslana je jasna poruka da više nemaju šta da traže, dok ćemo se mi ostali pitati šta će doneti sutra i da li će Drvar, Grahovo ili Glamoč možda biti nova mesta za smeštaj migranata da se konačno razbije najhomogenija srpska teritorija u FBiH“, naglašava Broćeta.

On osuđuje izgradnju migrantskog centra u srpskom selu Lipa.

“Ne bismo im dozvolili da to rade da nisu podmuklo, daleko od očiju javnosti, iskoristili trenutnu situaciju u BiH”, dodao je Broćeta.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je danas da je kamp Lipa kod Bihaća spreman za prijem do 1.000 migranata i izbjeglica./ibna