Migrantski kamp Vučijak zatvoren, migrant premešteni blizu Sarajeva

Migrantski kamp Vučijak zatvoren, migrant premešteni blizu Sarajeva

U senci glamurozne ceremonije dodele Nobelove nagrade, na kojoj je Peter Handke primio nagradu za književnost uprkos protestu različitih organizacija koje su ga prozvale “negativcem genocida”, više od 600 migranata preseljeno je iz nehumanog logora Vučijak u ugodnije bivše vojne kasarne u blizini Sarajevo.

Kamp Vučijak otvoren je tokom leta kako bi prihvatio migrante, ali i da ih drži dalje od gradova u blizini granice BiH sa Hrvatskom. Pre otvaranja Vučijaka, migranti na putu ka zemljama EU bili su u gradovima Bihać, Cazin i Velika Kladuša, ali bilo je puno nasilnih incidenata među njima samima li i sa lokalnim stanovništvom.

U mnogim slučajevima građani su se žalili da nisu bezbedni zbog migranata koji se ne plaše ni da uđu u prazne kuće, bez obzira da li ih vlasnici ostavljali prazne samo nekoliko dana. Kampovi u bivšim tvornicama Mira i Bira nisu dovoljno veliki da bi prihvatili toliko veliki broj migranata i izbeglica, pa je Vlada Federacije BiH odlučila otvoriti kamp Vučijak.

Ali, problem je bio što tamo nije bilo vode, a hrana i medicinska pomoć morali su stići iz Bihaća kao najbližeg grada. Mesto je bilo poznato po nehumanim uslovima i situacija se pogoršala kada je došla jesen. Sa prvim kišama, mesto sa preko 600 stanovnika postalo je rupa od blata, puna smeća. Mnoge organizacije, uključujući međunarodne, pozvale su sve vlasti da pronađu bolje, humanije mesto za migrante. Jedino rešenje koje je Vlada F BiH uspela ponuditi bile su kasarne kod Sarajeva.

To nije bilo tako lako jer su lokalni stanovnici najavili da će blokirati puteve kada konvoj sa migrantima dođe u njihov kraj. Zatvaranje Vučijaka bilo je planirano za ponedeljak, ali bilo je nekih problema i to je, konačno, počelo u utorak kasno popodne. Prvi autobusi stigli su na novo mesto u sredu rano ujutro, što je obeležilo konačno zatvaranje Vučijaka.

Koliko su bili loši uslovi u Vučijaku vidljivo je iz činjenice da su čak i migranti prihvatili da se presele iz mesta blizu granice u mesto nekoliko stotina kilometara udaljeno od nje. Dok su još bili u Vučijaku, neki od njih započeli su štrajk glađu tražeći da EU otvori svoje granice.

Ali to se nije desilo …/ibna