Mike Pompeo sastaće se sa najvišim funkcionerima Severne Makedonije u Ohridu 4. oktobra

Mike Pompeo sastaće se sa najvišim funkcionerima Severne Makedonije u Ohridu 4. oktobra

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastaće se 4. oktobra u Ohridu sa najvišim državnim funkcionerima Severne Makedonije.

Očekuje se da će Pompeo naglasiti da je Sporazum iz Prespe neverovatan korak koji je pokazao sposobnost lideta i njihovu pravu hrabrost, kako u Severnoj Makedoniji tako i u Grčkoj, i dao doprinos stabilnosti i prosperitetu, što je omogućilo Severnoj Makedoniji da napreduje na putu ka NATO-u i u EU, rekao je visoki funkcioner Stejt departmenta. Pompeo he rekao da su Sjedinjene Države fokusirane na zapadni Balkan, koji je strateški i ključni deo ideje o ujedinjenoj Evropi.

Kako je rekao, njegove posete Podgorici i Ohridu imaju za cilj afirmaciju saveza sa 29. i 30. članico NATO-a, posljednjim koji su se pridružili Alijansi.

Severna Makedonija je, istakao je on, kandidat za pridruživanje kao član vojne alijanse, a odavno daje doprinos NATO-u.

Poseta se takođe poklapa sa 25. godišnjicom formalnih diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Severne Makedonije. Pompeo će se sastati sa predsednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom, zamenikom premijera Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom i ministrom odbrane Radmilom Šekerinskom./ibna