Milanović: “Nalazimo se u krizi koja će proći, usuđujem se reći, za nekoliko meseci”

Milanović: “Nalazimo se u krizi koja će proći, usuđujem se reći, za nekoliko meseci”

Hrvatski predsednik Zoran Milanović obratio se naciji u sredu navečer, rekavši da je Hrvatska preduzela odgovarajuće mere kako bi sprečila širenje pandemije koronavirusa i pozvao javnost da sledi upute nacionalne Uprave civilne zaštite.

“Danas sam potpisao odluku o izmenama i dopunama Zakona o civilnoj zaštiti koji daju veće ovlasti nacionalnoj Upravi civilne zaštite. Očekujem da se svi ozbiljno pridržavamo uputstava i odluka koje je donela Agencija, jer u ovoj krizi sa kojom smo suočeni država radi u našu korist i radi puno, a po mom mišljenju radi dobar posao“, rekao je Milanović u obraćanju naciji koje su emitovale sve nacionalne televizijske stanice.

“Međutim, lična odgovornost svakog od nas, da se pridržavamo pravila o kojima smo danima razgovarali, napraviće razliku između uspeha i neuspeha, između dužine ili kratkoće ove krize, a ne nužno između života i smrti,” naglasio je.

Milanović je rekao da je kriza rešavana na dobar način od samog početka. “Kriza, na kraju krajeva, nije toliko velika. Dobro je što smo joj pristupili relativno ozbiljno od početka i ni u jednom momentu nismo postali žrtva slabih ili teških osećaja, još manje panike, što je reč koju ja uopšte ne želim da koristim,” rekao je predsednik.

Milanović je rekao da Hrvatska nije u ratu, već u krizi i da je suočena sa izazovom. “Nalazimo se u krizi koja će proći, usuđujem se reći, za nekoliko meseci. Međutim, posledice, posebno ekonomske i socijalne, će ostati. Pitanje je kada ćemo uspeti da u potpunosti otvorimo svoje granice i funkcionišemo kao što smo funkcionisali bukvalno juče”, rekao je Milanović.

“Kao i svaka kriza, i ova će se završiti određenom štetom, ali takođe će nas naučiti lekcijama na koje ćemo se moći osloniti kada nas zadesi nova kriza”, dodao je hrvatski predsednik.

“Ekonomska šteta će sigurno biti znatna i to moramo shvatiti i prihvatiti. Vlada trenutno utvrđuje privremene mere, koje podržavam. Njihovi budžetski i monetarni efekti biće nam jasniji iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, a ove mere će se sigurno menjati“, rekao je predsednik.

Milanović je rekao da ga ohrabruje činjenica da Hrvatska radi manje-više sve što rade njeni susedi iz EU, “od kojih su neke među najbogatijim i najbolje organizovanim državama na svetu, sa najboljim javnim zdravstvenim sistemima, ali se tamo događaju stvari koje možemo nazvati greškama. Ovo je prilika da pokažemo da smo zreli ljudi i odgovorni pojedinci.”

Govoreći o pričama da se u Hrvatskoj još uvek ne vrši dovoljno testova, rekao je da javni zdravstveni sistem pokazuje solidne rezultate, pohvalivši sve zdravstvene radnike za njihov trud.