Milion evra za medije u Crnoj Gori

Tokom naredne dve godine Delegacija EU u Crnoj Gori uložiće blizu milion evra u razvoj crnogorskih medija kroz Program profesionalizacije medija. Budžet je izdvojen za pet odabranih projekata koje će sprovesti ukupno 16 medija i organizacija. Projekti su posvećeni razvoju istraživačkog novinarstva u oblasti zaštite životne sredine, obuci novinara, podršci lokalnim medijima, promociji zaštite potrošača i profesionalizaciji medijskog izveštavanja o manjinama.

Program za profesionalizaciju medija realizuje se treći put od 2017. i do sada je Evropska unija uložila preko dva miliona evra u profesionalizaciju medija u Crnoj Gori. Savetnica za medije Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nadežda Dramićanin, naglasila je da je potrebno da se ulaže u medije kako bi se postalo profesionalnije i samostalnije.

„Naša želja je da pomognemo razvoju profesionalne, nezavisne, transparentne, odgovorne i finansijski održive medijske scene u Crnoj Gori. Želimo da podržimo novinare i medijske organizacije, posebno na lokalnom nivou, da prate najnovije trendove novinarstva, istovremeno doprinoseći demokratizaciji društva i pokrećući raspravu o procesu evropske integracije u zemlji. Sa druge strane, takođe želimo da podržimo organizacije koje mogu da edukuju medijske potrošače i ojačaju medijsku pismenost u eri kada demokratskim principima preti dezinformacija i uticaj informacija“, rekla je Dramićanin.

Projekat „Mediji kao čvorište za izveštavanje o životnoj sredini“ realizovaće Radio-televizija Pljevlja kao nosilac, a ko-kandidati biće Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i NVO „Zeleni dom“. Tokom projekta će organizovati obuke za novinare, koji će zatim pripremiti TV seriju i dokumentarne filmove o zaštiti životne sredine. Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN), u saradnji sa nedeljnikom „Monitor“ i Balkan Investigative Reporting Network, realizovaće projekat „Istraživačko izveštavanje o zaštiti životne sredine – Zajedno sa građanima“.

“Projekat ima za cilj da ojača kapacitet za istraživačkog novinarstva i poveća interesovanje građana za teme iz pregovaračkih poglavlja 23, 24 i 27. Pored istraživačkih priča, kreiraće i internet platformu na kojoj će građani lokalno moći da izveštavaju o ekološkim pitanjima,” navodi se u saopštenju za javnost EU Delegacije u Crnoj Gori.

Produkcijska kompanija “B Film Montenegro”, zajedno sa Centrom za građansko obrazovanje (CCE), Institutom za poslovnu i finansijsku pismenost i Fondacijom Share realizuje projekat “Podrška lokalnim medijima; priče iz prve ruke!”, u okviru lokalnih medija, koji će imati priliku da dobiju male donacije do 15.000 evra. Pored toga, novinari lokalnih medija imaće priliku da pohađaju obuku za digitalnu i finansijsku medijsku pismenost. Projekat „Vi ste ono što konzumirate – više profesionalnih priča na lokalnom i nacionalnom nivou za bolje informisanje građana“ realizovaće TV Prva, Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) i Radio-televizija Cetinje. Cilj je jačanje nezavisnog i istraživačkog novinarstva sa fokusom na prava potrošača, kroz obuku zainteresovanih novinara, kao i pokretanje karavana za potrošače – javni događaj sa građanima.

Galileo Production i NVO LGBT Forum Progress, 35 mm, 4 LIFE, romska omladinska organizacija „Šetnja s nama – Firen Amenca“, i Udruženje mladih sa invaliditetom će implementirati projekat „PRIME – profesionalni, odgovorni, inkluzivni, mediji“. Oni će se fokusirati na razvijanje nezavisnog i istraživačkog novinarstva na EU teme, sa fokusom na manjine, organizovanjem obrazovnih modula i stvaranjem redakcije za inkluzivno istraživačko izveštavanje. Projekat će takođe biti domaćin prvog medijskog festivala o inkluzivnom izveštavanju.

„Veoma nam je drago što podržavamo ovih pet ambicioznih grant projekata, koji će novinarima pružiti obuku iz istraživačkog novinarstva i druge obrazovne mogućnosti. Projektne aktivnosti će takođe podići svest građana o pitanjima važnim kako za lokalne zajednice tako i za proces evropske integracije države, podržati profesionalizaciju medija na lokalnom nivou kao i razvijati scenu crnogorske medijske produkcije. Radujemo se uspešnoj implementaciji projekata i održivim efektima na medijskoj sceni“, istakla je Dramićanin.