Milošević: Političari moraju da se suzdrže od oštre retorike

Milošević: Političari moraju da se suzdrže od oštre retorike

Crna Gora ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, poručio je crnogorski ambasador u Beogradu, Tarzan Milošević, navodeći da očekuje od autoriteta i medija u Srbiji da spuste tenzije povodom aktuelnih dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

On je, u intervjuu za Mondo, ocenio da političari moraju da se suzdrže od oštre retorike i vode računa kakve poruke šalju, kao i da je potrebno da zajedno promovišu pozitivne, a ne negativne strane odnosa dvije države.

“Iako su odnosi trenutno opterećeni, Crna Gora ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, koji su utemeljeni na realnim interesima, ekonomskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge”, kazao je Milošević.

On je naveo da očekuje od autoriteta i medija u Srbiji da spuste tenzije povodom aktuelnih dešavanja nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

“Dijalog predstavlja najbolje rešenje i treba uložiti napore u korist onoga što radimo zajednički sa Srbijom kao važnim spoljnotrgovinskim partnerom, sa kojim imamo dobre ekonomske odnose, zajedničke projekte i regionalne inicijative, kao i intenzivnu saradnju na planu evropskih integracija”, rekao je Milošević.

Milošević je naglasio da Vlada na čelu sa premijerom Duškom Markovićem nastoji da vodi politiku koja će doprineti stabilnosti regiona, a dobrosusedski odnosi su jedan od tri stuba crnogorske vanjske politike.

On je naglasio da će u kapacitetu diplomatskog predstavnika Crne Gore, koja je prijateljska, ali nezavisna i priznata država, činiti sve za maksimalno moguće unapređenje odnosa sa Srbijom.

Kako je naveo, ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dve države, a diplomatijom se treba služiti kako bi prevazišli eventualne nesporazume.

“Mi smo svi prolazni, ali Crna Gora i Srbija, kao samostalne međusobno priznate države su večne, i ja se nadam, biće uvek na istoj strani”, rekao je Milošević.

Osudivši pokušaj paljenja crnogorske zastave, Milošević je rekao da je to „ostavilo ružan i gorak ukus u našim srcima“, i da ne služi na čast ni onim koji su je gađali, kao ni onima koji se tome nisu suprostavili.