Mini-Šengen – stavovi za i protiv na Kosovu

Mini-Šengen  – stavovi za i protiv na Kosovu

Ideja o balkanskom mini-Šengenu koju su promovisali albanski premijer Edi Rama i njegovi kolege Aleksandar Vučić i Zoran Zaev izazvala je burnu raspravu na Kosovu.

Većina kosovskog rukovodstva procenjuje da ova inicijativa najviše koristi Srbiji, koja se smatra najvećim izvoznikom na Kosovo, Albaniju, Severnu Makedoniju i druge zemlje u regionu.

U ekonomskom pogledu, trgovinski deficit na Kosovu i u Albaniji bi se produbio, dok se u diplomatskom planu Srbija smatra promotorom procesa evropskih integracija u regionu.

Čini se da Srbija promoviše dobrosusedstvo, mada se još nije izvinila za zločine i masakre na Kosovu i još uvek se bori protiv nezavisnosti Kosova.

Analitičar Naim Gashi kaže da je mini-Šengenom Kosovo izolovano, dok će Srbija stvoriti ekonomsku nadmoć u regionu i vazale na Balkanu.

„Iza ideje mini-Šengena stoji izolacija Kosova u regionu, ekonomska nadmoć Srbije i sabotaža procesa evropske integracije u regionu, što automatizacijom stvara prostor za Rusiju i druge zemlje.

Međutim, politički analitičar Nekhmedin Spahiu kaže da su kosovski politički lideri pogrešili u vezi sa balkanskim mini-Šengenom. Prema njegovim rečima, oni bi trebalo da se obavežu da će biti za stolom i na taj način izvršiti pritisak na Srbiju i BiH da priznaju nezavisnost Kosova.

„Balkanski mini-Šengen“ je nedavna inicijativa koju su pokrenule tri zemlje zapadnog Balkana – Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Ovaj sporazum, prema rečima strana, olakšaće slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu.

Albanski premijer Rama smatra korisnom implementaciju balkanskog mini-Šengena, jer kaže da više neće biti carina te da će preduzeća i kapital imati finansijsku koristi od toga./ibna