Mini Šengen: Vučić najavljuje prelazak granice između Srbije, Albanije i Severne Makedonije samo sa ličnom kartom od 10. novembra

Mini Šengen: Vučić najavljuje prelazak granice između Srbije, Albanije i Severne Makedonije samo sa ličnom kartom od 10. novembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na telekonferenciji „Mini Šengena“ postignut dogovor o tri tačke: radnim dozvolama, uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i bržim carinskim procedurama. Virtuelni sastanak održan je danas uz učešće predsednika Srbije, te premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Zorana Zaeva.

„Postignut je puni dogovor o radnim dozvolama, pružanju pomoći u katastrofama i bržim carinskim procedurama, kako bi roba i građani mogli što preći granicu“, objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je dogovoreno da se sve procedure u vezi sa mogućnošću putovanja samo sa ličnom kartom između Srbije, Severne Makedonije i Albanije završi do 10. novembra.

Najavio je da će pokušati da dovrši sve tehničke detalje do 10. novembra, kada će automobilom putovati do granice sa Severnom Makedonijom, a zatim do Albanije, u simboličnom potezu čiji je cilj da ličnim primerom obeleži primenu sporazuma, i da se obezbedi mogućost putovanja u ove zemlje samo sa ličnom kartom.

Rekao je da takva mogućnost još uvek ne postoji sa Albanijom, iako su o tome vođeni razgovori.

Naglasio je da su razgovarali i o načinima jačanja zajedničke političke pozicije pre eventualnog samita, poput onog koji će se održati u Sofiji 10. novembra u okviru Berlinskog procesa.

„Nastavićemo sa političkim sporazumom kako bismo podržali jedni druge tokom izbora za međunarodna tela ili ćemo glasati zajedno kada budemo zainteresovani za nekoga drugog. A to bi u budućnosti trebalo da deluje još bolje “, naveo je Vučić.

Kako je rekao, razgovarali su i o investicijama i pokušali da zajedno predstave projekte, kako bi od EU dobili većinu od osam plus jedne milijarde evra.

Trojica zvaničnika razgovarali su i o konkretnim projektima, poput Poslovnog saveta, koji će obuhvatiti tri najjače kompanije i jednu od pet plus jednu regiju, koji će na najbolji mogući način pristupiti interesima kompanija. / ibna