Ministar Beroš: Hrvatska dobro odgovorila na pandemiju

Ministar Beroš: Hrvatska dobro odgovorila na pandemiju

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš istakao je na sednici Hrvatskog sabora da su Vlada i nadležni organi pravovremeno i efikasno reagovali na posebne okolnosti izazvane Covid-19 u cilju zaštite zdravlja građana od epidemije koronavirusa.

Podnoseći izveštaj o efektima sprovođenja mera tokom epidemije Covid-19, Beroš je nabrojao sve aktivnosti koje su preduzele Vlada i Nacionalni štab civilne zaštite u periodu od 11. marta 2020. do 15. januara 2021. godine.

„Štab radi pravovremeno i u skladu sa epidemiološkom situacijom, a ublažava mere kada epidemiološka situacija dozvoljava. Štab svakodnevno prati epidemiološku situaciju i pravovremeno reaguje sam ili u koordinaciji sa županijskim sedištem održavajući fleksibilan pristup“, rekao je ministar zdravlja.

Dodao da je Hrvatska vrlo rano počela sa epidemiološkim merama za borbu protiv Covid infekcije, i podsetio na to da s vremena na vreme mere variraju između županija u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Takođe je podsetio da su suzbijanje epidemije u Hrvatskoj obeležila dva talasa – prvi talas u proleće 2020. godine i drugi dolaskom jeseni sa značajnim porastom broja slučajeva koji su trajali do sredine decembra kada je epidemiološka situacija je počela da se smiruje.

„Današnja incidencija je 119,5 novoinficiranih za 14 dana na 100.000 stanovnika, što nas čini sedmom najuspešnijom zemljom EU“, rekao je Beroš.

Ministar zdravlja je objasnio i kako je organizovana nabavka vakcina.

„Države članice ovlastile su Evropsku komisiju da u njihovo ime pregovara sa proizvođačima vakcina u vreme kada još nije bilo poznato ko će razviti vakcinu i kada će sklopiti ugovore pred kupovinom sa onima za koje se verovalo da će i dalje moći da proizvode vakcine,” rekao je ministar.

Doze članicama EU raspoređivane su prema Eurostatovoj metodologiji, solidarno i proporcionalno broju stanovnika, a Hrvatska je do sada sklopila sporazume sa pet proizvođača vakcina tako da je ta količina dovoljna za besplatnu vakcinaciju svih hrvatskih građana, rekao je on.

“Do 15. januara rezervisali smo 6,8 miliona doza vakcine da pokrijemo svoje potrebe, napominjući da jedan pacijent prima dve doze”, rekao je Beroš.

„Ne znam šta nas očekuje, šta će doneti novi virusi, ali do sada smo dobro reagovali na pretnju, koliko znam, niko nikada nije bio lišen pružanja zdravstvene usluge“, rekao je ministar u parlamentarnoj raspravi o prvom izveštaju o merama preduzetim od marta prošle do sredine januara ove godine.

“Kriza Covid koštala nas je enormno puno, pitam se kako smo uspeli u ovoj situaciji punjenja državnog i zdravstvenog budžeta,” odgovorio je ministar na pitanje Željka Reinera iz HDZ-a, navodeći da je preko 685 miliona kuna potrošeno na testove, za lečenje 450 miliona, na bolovanja 115 miliona itd.