Ministar Darmanović u zvaničnoj poseti Latviji

Ministar Darmanović u zvaničnoj poseti Latviji

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović boravio je u radnoj poseti Republici Letoniji gde sa sastao sa šefom letonske diplomatije Edgarom Rinkevičsom. Tokom posete, šef crnogorske diplomatije je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi, na na čijem čelu je počasni konzul.

“U razgovoru sa ministrom Rinkevičsom, ocenjeno da Crna Gora i Letonija imaju prijateljske odnose, osnažene savezništvom u okviru NATO, kao i zajedničkim evropskim vrednostima,” navodi Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore u saopštenju.

Ministar Darmanović je rekao da Crna Gora i Letonija imaju sličnosti, posebno kroz istorijsku borbu za nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta.

“Danas jačamo politički dijalog na najvišem nivou i tražimo mogućnosti da unapredimo saradnju u oblastima ekonomije, obrazovanja, saobraćaja,” kazao je šef crnogorske diplomatije.

Ministar Rinkevičs je kazao da Letonija snažno podržava politiku proširenja EU, kao i otvaranje poslednjeg poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Unijom. U tom kontekstu, naglasio je da je postignut vidljiv napredak i da Crna Gora može računati na nastavak podrške letonskih eksperata.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i na globalnom planu, kao i izazovima u suprotstavljanju hibridnim pretnjama.

Tokom posete Letoniji, ministar Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi na čelu sa počasnom konzulkom Helenom Rudušom.

Na svečanoj ceremoniji, ministar Darmanović je rekao da će prvo diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Letoniji doprineti jačanju veza dve prijateljske i savezničke države.

“Aktivnosti Konzulata biće usmerene na jačanje kulturnih veza i turističke saradnje sa ciljem promocije naše kulture, umetnosti i tradicije,” kazao je Darmanović.

Na svečanosti je govorio i ministar saobraćaja Letonije Talis Linkaits koji je kazao da su Crna Gora i Letonija, dve male države i ponosne nacije koje dele sličnu istorijsku sudbinu i spoljnopolitička opredelenja – članstvo u NATO i EU.

Ministar Darmanović je posetio i vojnu bazu Adaži gde je razgovarao sa crnogorskim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije Ojačano prisustvo NATO na istoku.

Ocenjeno je da je angažovanje crnogorskih vojnika pokazatelj solidarnosti među saveznicima i doprinos regionalnoj bezbednosti.