Ministar Podžić: BiH će nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama

Ministar Podžić: BiH će nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić učestvovao je na ministarskom sastanku NATO-a u formatu misije „Odlučna podrška“, koji je održan 13. februara 2020. godine u sedištu NATO-a u Briselu.

Nakon otvaranja i uvodnog govora generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, komandant misije „Odlučna podrška“ general Austin Scott Miller i visoki civilni predstavnik NATO-a za Afganistan Nicholas Kay upoznali su ministre s trenutnom političkom i vojnom situacijom u Afganistanu, postignutom napretku u razvoju afganistanskih bezbednosnih snaga i o mirovnom procesu. Nakon uvodnih govora, učesnici su diskutovali o izazovima i budućem zajedničkom delovanju u izvršenju ove misije.

U svome obraćanju, ministar Podžić je naglasio podršku Bosne i Hercegovine zajedničkim naporima i saradnji sa operativnim partnerima na postizanju međunarodnog mira i bezbednosti kao i na izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu. On je potvrdio da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti učešće u misiji „Odlučna podrška“. Na kraju, ministar Podžić je naglasio da je ova spremnost iskazana i u nedavno dostavljenom dokumentu „Program reformi BiH“, te da ga raduje činjenica da će zajedno sa NATO-om raditi na implementaciji Programa reformi, kao i na jačanju odnosa sa Alijansom.

Po završetku sastanka, ministar Podžić je kratko razgovarao sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a vazduhoplovnim maršalom Stuartom Peachom (Air Chief Marshal) koji mu je tom prilikom zaželio dobrodošlicu i puno uspeha u radu.

Tokom ove posete NATO sedištu u Briselu, delegacija Ministarstva odbrane BiH je, na poziv Stalnog predstavništva SAD-a pri NATO, održala sastanak sa zamenicom pomoćnika ministra odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Zapadni Balkan, Laurom K. Cooper, i njenim saradnicima. Na ovom sastanku se razgovaralo o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim vežbama i operacijama, značaju saradnje u okviru Američko-jadranske povelje (A5), podršci SAD-a u izgradnji odbrambenih kapaciteta BiH i reformi odbrane. U svom izlaganju, Cooper je posebno naglasila nabavku helikoptera kao pozitivan primer saradnje, potvrdivši da će SAD nastaviti s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini u izgradnji njenih odbrambenih kapaciteta i implementaciji Programa reformi. Minsitar Podžić se zahvalio na podršci koju SAD pružaju BiH u reformi odbrane, izrazivši zadovoljstvo da je prvi bilateralni sastanak izvan BiH, na funkciji ministra, imao upravo u sedištu NATO-a i s visokim zvaničnikom Ministarstva odbrane SAD-а.

U sastavu delegacije Bosne i Hercegovine su bili ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Kancelarije ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamenik šefa Vojnog dela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković./ibna