Ministar pravde poziva opoziciju na konsenzus na početku borbe za rukovodeća mesta u pravosuđu

Ministar pravde poziva opoziciju na konsenzus na početku borbe za rukovodeća mesta u pravosuđu

Ministar pravde Michalis Kalogirou je poslao pismo Kiriakosu Mitsotakisu u pokušaju da napravi konsenzus o izboru rukovodstva najviših sudskih institucija u državi.

Treba napomenuti da je pitanje imenovanja narednog predsednika i tužioca Vrhovnog suda i tri potpredsednika Državnog saveta izazvalo intenzivne političke kontroverze nakon objavljivanja rezultata evropskih izbora i raspisivanja prevremenih opštih izbora.

Konkretno, Nova demokratija je pozvala vladu da “zamrzne” proces imenovanja naglašavajući da ne može donositi obavezujuće odluke i da bi to trebalo da završi vlada koja će se firmirati nakon julskih izbora. Da bi ojačala svoju argumentaciju, glavna opoziciona partija koristi pravne i ustavne prigovore.

Vlada konstatuje da su na Konferenciji predsednika izbori za predsednika i tužioca Vrhovnog suda odobreni i usvojeni. Osim toga, ne postavlja se ustavno pitanje, jer, kako je definisano relevantnim zakonom, proces izbora rukovodstva pravde nije prekinut izbornim procesom, niti, a fortiori, objavljivanjem rezultata. Osim toga, naglašavaju da ND svojim stavom pokušava manipulisati pravosuđem, a portparol vlade to opisuje kao otvoreni slučaj korupcije.

Kako vlada kaže, zakon predviđa da proces imenovanja treba da bude završen do kraja juna. Stoga se ministar pravde obraća predsedniku Nove demokratije pozivajući se na poštivanje ustavnog legitimiteta i parlamentarnog reda. On takođe ističe da predstojeći izbori za sledećeg predsednika i tužioca Vrhovnog suda i tri potpredsednika Državnog saveta treba da budu završeni nakon dogovora sa glavnom opozicionom strankom, kako bi se poslala “snažna poruka konsenzusa u našem poštovanju nezavisnosti pravosuđa.

Funkcioneri najveće opozicione stranke traže od predsednika Grčke Republike da izrazi svoje mišljenje o ovom pitanju, jer on, prema izvorima iz predsedništva, “nije napravio nikakvu intervenciju u bilo kojem smeru”. Istovremeno, u javnim nastupima, Udruženje tužilaca poziva medije i političare da “prestanu da napadaju pravosuđe i njegov legitimitet koriste u političke svrhe”, istovremeno izražavajući podršku svakom izboru na rukovodeće poszicije koji bi osigurao širi demokratski legitimitet i politički konsenzus”.

Sekretar glavne opozicione partije za pravosudni sistem odgovorio je na pismo nadležnog ministra, navodeći da ND ne može pristati na očigledno neustavnu proceduru.

“Čak i ako postoji dvostranački konsenzus, Ustav i zakon ne dozvoljavaju da se takva odluka donese u predizbornom periodu”, navodi se u pismu./ibna